Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
polako nestaju

VIDEO Ilegalnom sječom 'drvna mafija' krči karpatske prašume

karpati
Screenshot DW
19.11.2012.
u 11:22

Jedina je to ''preživjela'' prašuma starog kontinenta koja još uvijek obiluje pripadnicima flore i faune koji se u drugim dijelovima Europe odavno ne mogu susresti

Svakog sata nestanu čak tri hektara šume u Rumunjskoj koja je danas s izvozom drva vrijednim milijardu eura jedna od najvećih u Europi. Bila bi to itekako isplativa ekonomska bilanca da velik dio ove statistike ne otpada na ilegalnu sječu kojom ''drvna mafija'' polako pustoši zaštićene karpatske šume. Jedina je to ''preživjela'' prašuma starog kontinenta koja još uvijek obiluje pripadnicima flore i faune koji se u drugim dijelovima Europe odavno ne mogu susresti.

Dok ilegalna sječa dovodi od pustošenja i velikih ekoloških problema poput erozije tla i poplava, stanovnici ugroženih područja nemoćno gledaju kako preko noći nestaje okoliš u kojem su odrastali. Iako se bune, teško je stati na kraj uništavanju karpatskih šuma, što zbog nemoći policije, što zbog gospodarske krize koja i obične ljude prisiljava da motornim pilama i sjekirama posijeku ono malo što ostane iza ''mafije''.

>>Uz nekoliko savjeta možete napraviti svoje bonsai drvce

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije