Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

VIDEO Ilegalnom sječom 'drvna mafija' krči karpatske prašume

Jedina je to ''preživjela'' prašuma starog kontinenta koja još uvijek obiluje pripadnicima flore i faune koji se u drugim dijelovima Europe odavno ne mogu susresti
19. studenoga 2012. u 11:22 0 komentara 26 prikaza
karpati
Foto: Screenshot DW

Svakog sata nestanu čak tri hektara šume u Rumunjskoj koja je danas s izvozom drva vrijednim milijardu eura jedna od najvećih u Europi. Bila bi to itekako isplativa ekonomska bilanca da velik dio ove statistike ne otpada na ilegalnu sječu kojom ''drvna mafija'' polako pustoši zaštićene karpatske šume. Jedina je to ''preživjela'' prašuma starog kontinenta koja još uvijek obiluje pripadnicima flore i faune koji se u drugim dijelovima Europe odavno ne mogu susresti.

Dok ilegalna sječa dovodi od pustošenja i velikih ekoloških problema poput erozije tla i poplava, stanovnici ugroženih područja nemoćno gledaju kako preko noći nestaje okoliš u kojem su odrastali. Iako se bune, teško je stati na kraj uništavanju karpatskih šuma, što zbog nemoći policije, što zbog gospodarske krize koja i obične ljude prisiljava da motornim pilama i sjekirama posijeku ono malo što ostane iza ''mafije''.

>>Uz nekoliko savjeta možete napraviti svoje bonsai drvce

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.