Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVIJE OSOBE PRIVEDENE

VIDEO Napreduje gašenje požara na Hvaru: Vjetar oslabio, kanaderi poslani u bazu

U gašenju požara na Hvaru vatrogascima u pomoć pristigli i kanaderi
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/12
19.08.2021.
u 16:20

Kako su nam potvrdili vatrogasci, opasnosti za kuće i drugu imovinu nema.

U poslijepodnevnim satima vjetar je ponovno pojačao i razbuktao požar u blizini Staroga Grada zbog čega su bili poslani svi raspoloživi otočki vatrogasci, njih 70 sa 21 vozilom, a u pomoć su ponovno pozvani i kanaderi. Oko 18 sati stigla je potvrda da su kanaderi ponovno poslani u bazu. Vjetar je oslabio, požar još nije ugašen, ali situacija ide na bolje. Županijski vatrogasni zapovjednik rekao je da će se sve snage organizirati u smjene i dežurstva kako ne bi ponovno došlo do rasplamsavanja.

Antoni Ivanković, vatrogasni zapovjednik iz DVD-a Stari Grad izjavio je ranije kako je za sada opožareno oko 20 hektara. Srećom nema veće materijalne štete niti ljudskih žrtava, ali teren je zahtjevan jer je nedavno gorio pa je sve suho i iznimno zapaljivo.

"Dva zrakoplova Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažirana su u četvrtak u popodnevnim satima na gašenju požara kod Starog Grada na otoku Hvaru", priopćilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH). Na požarištu, navodi MORH) tijekom prijepodnevnih sati bila su angažirana tri kanadera CL-415.

VIDEO Djelovanje kanadera u Starome Gradu (VIDEO: DVD Žrnovnica)

Podsjetimo, nešto prije podneva stigla je obavijest da je požar koji je srijedu navečer izbio na Hvaru i dalje aktivan, ali pod kontrolom. Županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević, tada je kazao da su kanaderi prestali gasiti požar. Vjetar je bio oslabio, okrenulo je na tramontanu, a kopnene snage nastavile su s gašenjem sve dok vjetar ponovno nije ojačao.

Na teren je jutros stiglo šest vozila i 20 vatrogasaca, tako da je sada više od 50 vatrogasaca na terenu, a gasila su i dva kanadera. Jedan od njih se kasnije uputio natrag prema bazi u Zemuniku. 

Kako su nam ranije potvrdili vatrogasci, opasnosti za kuće i drugu imovinu nije bilo. Od vatrogasaca iz DVD-a Stari Grad Faros na otoku Hvaru doznajemo da je požarište golemo. 

Dodajmo kako je policija izvijestila da je požar izbio oko 22.40 sati u uvali Stupišće, na rtu Kabal. U vezi s okolnostima događaja policijski službenici u službene prostorije doveli su dvije osobe nad kojima se provodi kriminalističko istraživanje.

Iz splitske policije neslužbeno doznajemo da su dvije osobe koje su privedene u vezi sa sinoćnjim požarom na Hvaru hrvatski državljani. Požar je prema izjavama očevidaca buknuo nakon ispaljivanja signalne rakete. Nekoliko mještana Starog grada kazalo je da su vidjeli i manji vatromet oko 22 sata.

"Na Hvaru je noć protekla tako da su vatrogasci pratili stanje, spriječili su daljnje širenje požara prema vitalnim komunikacijama. Znali smo da je takav požar nemoguće zaustaviti. Tri kanadera krenula su na to područje. Tamo je malo zahtjevnije raslinje, ali siguran sam da će naši piloti s ostalim snagama riješiti taj problem", kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Kako je na svojoj stranici objavio DVD Hvar, u 1 sat pojačao se vjetar i požar se proširio na borovu šumu. U 3 sata vjetar je i dalje stvarao probleme i prebacivao iskre ispred požara i palio raslinje. Vatra je u jednom trenutku došla do bivše streljane T.O. i aktivirali su se zaostali metci.

Ključne riječi

Komentara 2

TM
trade_mark
16:35 19.08.2021.

te što su privedeni bi poslao da idu gasit vatru kantom vode.

PA
Pahor
14:49 19.08.2021.

Komsije dosle na odmor. To treba kaznjavati kao terorizam. Brutalno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije