Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slovenci na ulicama

VIDEO Danas nije kraj svijeta, danas je kraj Janšine diktature

slovenija,prosvjedi (1)
Reuters/PIXSELL
21.12.2012.
u 18:11

Premijer odgovara: Smrt fašizmu, komunistička internacionala, za vas je to budućnost?

Danas nije kraj svijeta. Danas je kraj tvoje diktature, Janša. Mi smo vas izabrali, mi ćemo vam suditi. Sveopća kakofonija vladala je danas poslijepodne u središtu Ljubljane, kako porukama tako i vizualnim simbolima. S jedne strane svinja, nalik na onoj Pink Floyda, iza nje kokoš, simboli stanja u Sloveniji. Malo dalje, žirafa: Vaši su prsti duži od mog vrata. Primorci s crvenom petokrakom. Jugoslavenske zastave. Partizanske pjesme: U juriš. Hej, brigade! Internacionala. Pljesak je bio glasniji od izvedbe. Veterani drže govor: Za ovakvu se Sloveniju nismo borili. Greenpeace traži isto, kao i lezbijske skupine, kao i anarhisti i pripadnici globalnog antikapitalističkog pokreta... Privremeni naziv, zasad anonimnih organizatora, na Facebooku je dobro sažeo bit nazivom: Prvi slovenski svenarodni ustanak.

>> Prosvjedi su uspjeli: Mariborski gradonačelnik potvrdio ostavku

Dobra stara vremena

Tako je više od 7 tisuća ljudi započelo današnje prosvjede u glavnom gradu susjedne države, samo dan prije nego što novoizabrani predsjednik Borut Pahor treba položiti prisegu. Protiv koga? Svih. I lijevih i desnih, i onih na vlasti i u oporbi. Kapitala. Neučinkovitog sudstva. Recesije. Siromaštva. Rezanja mirovina. Ukidanja besplatnog zdravstva. Svaki je prosvjednik imao svoju poruku. Mladi transparente, stariji su govorili o “dobrim starim vremenima”, uz zvukove benda Dubioza kolektiv: Vratit će se Valter...

Nakon pauze, prosvjedi, odnosno “događanje naroda, a ne ulica”, kako su izvikivali, vratilo se na slovenske ulice. “Smrt fašizmu, komunistička internacionala, totalitarni simboli – za vas je to svijetla budućnost? Nema nikakvih zombija?” komentirali su iz Janšine stranke SDS-a poruke, koje su ovoga puta, više nego prije zaista bile ideološki – crvene. Uz zaglušujuću buku zviždaljki, policajce su u jednom trenu zalili crvenom bojom. Pronašli su mladca koji je balone napunio bojom i odveli ga. Puno veća briga su neonacisti – upravo su oni, u uigranom scenariju, svaki put nešto poslije sedam sati, kad televizije počinju s informativnim emisijama te se uživo uključuju, zasuli policajce granitnim kockama, izazivajući kaos.

Policija je bila na iznimnom oprezu: najave da iz Hrvatske i Italije dolaze grupe neonacista, jednako su uznemirili njih kao i prosvjednike. Jer Trg republike je danas, kako je rekao jedan od sudionika, bio debatni klub, a ne ratno polje. Umjesto mirisa suzavca, lebdio je miris marihuane. Na ulici je bila i kći bivšeg predsjednika Milana Kučana, Ana. Parlament je pretvoren u bunker. Danas su ga tijelima štitili i policajci. Robocop, tako ih zovu, zbog pune jurišne opreme. U zgradi je napravljen i plan kretanja, izaći se moglo samo na jedan izlaz.

Granitne kocke

Dan prije policija je objavila kako je u alternativnom getu, klubu u Metelkovoj, našla granitne kocke i baklje. Diskreditacija, oglasili su se organizatori. I jučer su zaista donijeli “granitne kocke”, velike, metak i pol na metar i pol. Od kartona.

Ključne riječi

Komentara 21

OB
-obrisani-
22:14 21.12.2012.

Trebali bi balkanski susjedi shvatiti i prihvatiti domoljubno bolno činjenicu da dok u Sloveniji prosvjedavamo nema vremena i želje da se u našem Parlamentu prihvati i dozvoli balkanski EU 2013 ulazak što u prijevodu znači da vama ostaju bajke i mitovi o EU 2007 ulazku i nastavak puzanja ispred teritorije europske kulture, ideje, reda i rada.

OB
-obrisani-
22:17 21.12.2012.

21.12.2012. u 18:34h flegmatik je napisao/la: Znam da kod nas vlada nekakva antislovenska histerija, generirana dnevno-politckim potrebama nase vrhuske, ali ja nisam upoznao loseg Slovenca ... a niti Slovenke. Postovanje i podrska slovenskom narodu!!! Hvala ti lijepa na pozitivnim mislimama i podrški. Tvoje riječi su tako atišične za balkanske horizonte razmišljanja i sigurno češ se lako i brzo adaptirasti među nama europskima kada konačno uspijete uči u EU savez. Sve najbolje i sretno.

Avatar madcap
madcap
21:38 21.12.2012.

Janša se izmotava. Verbalne akrobacije ne mogu prikriti činjenicu da je vlast ugrabio političkom trgovinom a ne pobjedom na izborima. Nije nikakvo čudo stoga što Slovenci žele da ode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije