Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni zločin

Vezali ga žicom te ga vodili kroz sela i mrcvarili

'09.09.2011., Kuljani - Dusan Vincic u ostavi gdje je 22.srpnja 1991. pronasao ranjenog hrvatskog policajca Sefika Perezovica kojeg su nedugo nakon toga odveli pobunjeni Srbi. Photo: Nikola Cutuk/PIXS
'Nikola Cutuk/PIXSELL'
12.09.2011.
u 09:00

Jablan Kejić osuđen je nepravomoćno na Županijskom sudu u Sisku na sedam godina zatvora

Veličina žrtve i patnje koju je za Hrvatsku dao dragovoljac, policajac Šefik Pezerović može se samo pretpostaviti na temelju rekonstrukcije njegove ratne golgote. Hrvat islamske vjere, nad čijim su se ranjenim tijelom iživljavali okupatori, poginuo je 22. srpnja 1991. godine za napada srpske paravojske i bivše JNA na Pounje, a bile su mu samo 24 godine.

Za okrutni, rijetko zabilježeni ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, od više okrivljenih, odgovarao je jedino hrvatskom pravosuđu dostupni Jablan Kejić iz Kuljana, kojeg je Županijski sud u Sisku nepravomoćno osudio na sedam godina zatvora.

Skriven u staji

Kao dragovoljac, pripadnik Policijske postaje Črnomerec, Šefik je među prvima stupio u obranu Pounja. Međutim, neprijateljska ga je granata kod Struge Banske teško ranila u glavu i ruku.

Vozilom saniteta, u kojem su bili liječnik Krešimir Šipuš, tehničar Marijan Majstorović i vozač Marinko Čerkez, Šefik je s ranjenim kolegama Dragom Matijevićem i Ivanom Žalcem trebao biti prevezen u sisačku bolnicu. Međutim, na raskrižju u Kuljanima vozilo su izrešetali pripadnici tzv. seoske straže, a putnici su zarobljeni. Članovi saniteta odvedeni su u vojni logor na Čavić brdu i poslije razmijenjeni, a ranjenim policajcima Matijeviću i Žalcu otad se gubi svaki trag.

– S rođakom Jovanom čamcem sam iz Bosne došao preko Une da obiđemo kuće u Kuljanima i nahranimo stoku. U staji sam imao što vidjeti. U njoj je ležao skriven hrvatski policajac u zavojima, za kojeg smo pomislili da je mrtav. Po njega je došla skupina ljudi iz sela, a kada su vidjeli da je pri svijesti, odveli su ga. Poslije smo čuli da je to bio Šefik Pezerović – kaže Dušan Vinčić, koji se tada sklonio u Bosni.

Njegov rođak Jovan Vinčić kaže kako su uz obalu, kada su pristajali čamcem, u vodi vidjeli dva mrtva tijela hrvatskih policajaca. Moguće je da su to bili Matijević i Žalac. Ranjenog je i žicom vezanog Pezerovića skupina u kojoj su, prema optužnici, uz Jablana Kejića bile još tri osobe vodila u Kirišnicu, Jovac, Šakanlije i Lotine kako bi se mještani na njemu iživljavali.

Pozvali ljude da ga tuku

– Doveli su ga pred školu u Jovcu i pozvali ljude da ga tuku. Tko ga je dohvatio, taj ga je tukao, rukama, nogama, kundakom, desetak minuta – svjedočio je Dragan Kosijer. Izmrcvareno Šefikovo tijelo tada je stavljeno u prtljažnik stojadina, a kada je prestao davati znakove života, bačeno je na livadu kod Zrina, gdje je ekshumirano u travnju 2000. godine.

Komentara 41

KA
karambita
09:22 12.09.2011.

Kad ce te vise napisati da su i Hrvati isto to radili sa Srbima.....ja nikoga ne branim, svaku budalu koja je ubila covjeka treba osuditi, ali ovo svakodnevno pisanje samo o Srbima kao ubicama, koljacima, palikucama i sl zaista je prevrsilo svaku mjeru.....zlocina je bilo na svim stranama.............zasto ne pisete da je Hrvatska bombadirala kolonu Srba u Bosni koji su pobjegli iz Krajine u akciji oluja...i tom prilikom pobili mnoge civile....o tome cutite ko kurve....pa sve se zna....molim vas malo vise objektivnosti, a ne samo jednu stranu prikazivati nekakvim povampirenim zlocincima, a drugu stranu teskim nevinascima....to ima samo u slikovnicama za djecu

OB
-obrisani-
09:25 12.09.2011.

A jadni Jablan ga je \"morao\" okolo vodat vezanoga i mlatiti ga zajedno s ostalom bagrom. Mučiti zarobljene i ranjene je za srbe način ratovanja.

SE
serđo
09:12 12.09.2011.

dušan ga je našao u štali, pa javio da je tamo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije