Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekocid

Veterinarski inspektor pokušao zataškati ekocid kod Orahovice?

svinje lesine
Maja Šantoši/Pixsell
28.04.2010.
u 14:09

Državni veterinarski inspektor Antun Andelfinger iz Orahovice naredio je da se odbačene lešine zakopaju na Jurkovićevoj zemlji, ali nije utvrdio da je zagađivač počinio bilo kakav prekršaj ili kazneno djelo.

ORAHOVICA – Otkako je 8. travnja ove godine na svome zemljištu kod Breštanovaca, na kojemu namjerava proizvoditi ekohranu, zatekao 48 svinjskih lešina koje je više od mjesec dana odlagao vlasnik susjedne farme Prinos, Josip Jurković nema mira. Umjesto da se tuđe lešine svinja uklone s njegova posjeda, državni veterinarski inspektor Antun Andelfinger iz Orahovice naredio je da se zakopaju na Jurkovićevoj zemlji, a usto nije smatrao da je vlasnik svinjogojske farme počinio bilo kakav prekršaj ili kazneno djelo.

>>Stočari bacili 50-ak uginulih svinja i ostavili ih na tuđem polju

- Povrijedilo me je što je državni veterinarski inspektor sve to htio zataškati. I dalje tražim da se zakopane lešine premjeste i moja zemlja uredi da bih na njoj mogao proizvoditi hranu - kaže Jurković.

Za slučaj je doznala Zelena akcija u Zagrebu i nadležnom ministarstvu prijavila nepravilnosti u radu orahovičkog inspektora pa je u utorak Državni inspektorat iz Zagreba u Breštanovce poslao drugog inspektora.

– Ovakvim odlaganjem lešina vlasnik farme je počinio prekršaje zbog kojih će protiv njega i tvrtke biti podnesene prekršajne prijave, jer sve lešine moraju biti spremljene u sabiralište i na kraju u kafileriju – potvrdila je inspektorica Emilija Vojić. Za počinjeni prekršaj direktor bi mogao biti kažnjen novčanom kaznom do 10, a tvrtka od 30 do 50 tisuća kuna.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije