Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vesni Pusić uručen orden Viteza Nacionalnog reda Legije časti

Orden Viteza Nacionalnog reda Legije časti Vesni Pusić je uručio veleposlanik Francuske Republike Njegova Ekselencija Philippe Meunier.
18. siječnja 2018. u 14:13 36 komentara 1714 prikaza
Foto: GLAS
Pogledajte galeriju 1/4

Bivšoj ministrici vanjskih i europskih poslova i saborskoj zastupnici GLAS-a Vesni Pusić, u srijedu 17. siječnja, u rezidenciji francuskog veleposlanika, uručen je orden Viteza Nacionalnog reda Legije časti, kojim joj je bivši predsjednik Francuske Republike Francois Hollande odao priznanje za zalaganje europskim ciljevima te za doprinos suradnji između Francuske i Hrvatske.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u Kini 'Mi smo sjećanje svijeta' Macron pozvao na savez: 'Budućnost treba Francusku, Europu i Kinu'

Orden Viteza Nacionalnog reda Legije časti Vesni Pusić je uručio veleposlanik Francuske Republike Njegova Ekselencija Philippe Meunier.

„Znali ste prenijeti europske vrijednosti i toleranciju koje dijelimo, naše zajedničke vrijednosti - Vašim osuđivanjem govora mržnje, Vašim interesom za suradnju s manjinama, 

Vašom brigom za vrijednost kulturne i etničke raznolikosti Hrvatske, Vašim humanim govorom o prihvaćanju izbjeglica. Danas, obrana tih zajedničkih vrijednosti ostaje potpuno aktualna. Kao što je istaknuo predsjednik Macron, izgradnja Europe suočava se s novim izazovima koji je stavljaju na iskušenje i zahtijevaju od nas novi napor u cilju obnove. 

Temelj koji nam je prije svega potreban za jačanje je naš suživot, kako bi naša Unija postala veliki demokratski i suveren prostor na kojem će cvasti naša zajednička sudbina.“ – rekao je u svom obraćanju Vesni Pusić veleposlanik Meunier.

Vesna Pusić rekla je, zahvaljujući veleposlaniku, kako joj je „ obrazloženje gotovo jednako drago kao odlikovanje “, u kojem stoji da joj se odlikovanje dodjeljuje za doprinos europskoj ideji te suradnji između Hrvatske i Francuske.

„Ponosna sam što smo uspjeli napraviti taj prvi korak i ući u EU, no europska ideja i europske vrijednosti počinju propadati onog trena kad se za njih prestane zalagati i zato na njihovom razvijanju i promociji moramo kontinuirano raditi“, rekla je Pusić, dodavši kako joj je posebno drago da „u ovim teškim vremenima za EU“, odlikovanje dolazi upravo od Francuske. „Francuski izbori završili su fantastično ne samo za Francusku, nego za cijelu EU, a energija i inspiracija novoizabranog predsjednika Emanuela Macrona privukla je cijeli europski kontinent“, zaključila je Pusić.

Nacionalni red Legije časti (francuski: Ordre National de la Légion d’honneur) najviše je francusko odlikovanje koje se dodjeljuje kao priznanje za vojne ili civilne zasluge bez obzira na porijeklo, vjersku pripadnost ili mjesto rođenja primatelja pod uvjetom da je kandidat za odlikovanje privržen temeljnim idejama Francuske revolucije, a to su sloboda, jednakost i bratstvo.

Pogledajte i hrvatskog viteza Željka Reinera:

1 / 10
Željko Reiner
Anatomija nasilja Živimo li u slobodi ako su opasna kriva pitanja ili pogrešni odgovori? Cathérine Deneuve Francuskinje feministima: Nije svaki flert zlostavljanje, a muškarci zato gube posao! Kurz i Macron “Mladi lavovi” Kurz bi s Macronom vodio EU
f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas

 • mačak tom:

  Niti jedna jedina ministrica vanjskih poslova nije optuživala svoju zemlju za agresiju na drugu državu. Niti jedan jedini predsjednik nije dilao transkpripte. Sve do pojave Vesne Pusić i Stipe Mesića. Oboje će povijest staviti u kategoriju Jude Iškariotskog, a Hrvatski ... prikaži još! narod treba paziti koga bira u budućnosti. Čudi me i francusko veleposlanstvo. Pretpostavljam da žele ostaviti neki dojam u Hrvatskoj. No u tome neće biti uspješni ako nagrađuju jednu ovakvu osobu koja je realno, izvan svojega uskog liberalnog kruga, persona non grata.

 • Avatar Vid
  Vid:

  Drugim rijecima , odlikovanje za sirenje propalog bratstva-jedinstva .

 • ursus_1212:

  Da je Francuskoj radila što i Hrvatskoj osudili bi je.