Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zemlja kandidatkinja

Vesna Pusić: Od sada 
EU ima aktivniji 
i širi pristup BiH

Vesna Pusić
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
15.04.2014.
u 07:35

Vijeće za vanjske poslove EU velikim dijelom podržalo hrvatsko-europsku inicijativu za Bosnu i Hercegovinu

Iako Vijeće za vanjske poslove EU jučer u svojim zaključcima nije spomenulo status specijalne zemlje kandidatkinje za Bosnu i Hercegovinu, što je u neslužbenom dokumentu predlagala Hrvatska, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić čitavu je hrvatsko-europsku inicijativu o BiH nazvala uspješnom. Implementacija presude Sejdić-Finci, koja je dosad bila preduvjet istican uvijek na prvom mjestu, sada je u zaključcima Vijeća spomenuta pri kraju, a umjesto toga naglasak je stavljen na nešto novo - potrebu da se lideri BiH uz pomoć EU potrude oko rješavanja šireg spektra pitanja.

Uz Siriju i Ukrajinu

– Širi i fokusiraniji pristup Bosni i Hercegovini, drugim riječima, znači ono što mi stalno ponavljamo: ne snižavanje kriterija, ali pomoć BiH da dosegne te kriterije, to da. Ono što smo imali do sada bilo je da su ti kriteriji visoki, da ih BiH nije dostizala i da je naprosto klizila prema natrag. Zato je važno da EU zauzme jedan proaktivni pristup – izjavila je Vesna Pusić nakon što je Vijeće za vanjske poslove završilo raspravu o BiH i posvetilo se raspravi o Ukrajini. Pusić smatra i da je “velika stvar” da je EU na dnevni red Vijeća za vanjske poslove uopće stavio raspravu o BiH “u uvjetima kad su svi zaokupljeni Sirijom i Ukrajinom”.

– Najvažnijim uspjehom ove inicijative smatram činjenicu da je cijeli niz zemalja želio pridonijeti i pojavio se s dodatnim prijedlozima. Mađarska, Austrija, Slovenija, Velika Britanija, Slovačka… Svi su željeli pomoći da BiH krene naprijed. To je vrlo važno. Važno je da BiH kao europska tema ne nestane iz fokusa – zaključila je Pusić. Sve zemlje EU složile su se da je Europa kadra riješiti problem zaostajanja BiH na europskom putu i da taj problem mora riješiti jer bi se u suprotnom mogao pretvoriti u destabilizacijsku točku Europe.

Pogrešan pristup

Iako se u zaključcima Vijeća spominje i nužnost implementacije presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, diplomati još nekih država članica, osim Hrvatske, smatraju da je pristup europskog povjerenika Štefana Fülea, koji je čvrsto inzistirao na tom preduvjetu, možda bio pogrešan.

– Ta se presuda spominje kao jedna od tema o kojoj treba voditi računa, ali svrha cijelog procesa nije implementacija presude Sejdić-Finci, već je implementacija te presude u funkciji normalizacije rada institucija u BiH – rekla je Pusić.

Komentara 11

Avatar tajar
tajar
09:08 15.04.2014.

Hrvatska je nešto predlagala u "neslužbenom dokumentu" i onda to isto nije spomenuto u zaključcima Vijeća za vanjske poslove EU, to je za Pusić ipak "velika stvar"!

AS
asi2013
10:40 15.04.2014.

Čim se ova žena nečemu kao raduje, mene uhvati strah. Njena tuga, moja je radost. Valjda će je Ćaćić srediti, iako i njega nisam obožavao. Ali daleko više mi je ona trn u oku, ne samo meni, nego mnogima. Drugaa osoba u hijerarhiji naše države, pa to je da umreš!!!!

XA
xaron
18:27 15.04.2014.

Linić je otišao u US da pripremi novo zaduženje od 1.5 milijardi €. To bi bilo ukupno 3 milijarde € za 6 mjeseci, a ova VP po EU spašava poziciji - BH (?). Zna li ona uopće opis svojih poslova i zna li ona koja je to država koja joj daje plaću. Mada je osuđen za dvostruko ubojstvo, Čačić je svjetlosnu godinu ispred nje. Strava od vlade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije