Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Venezuela: lokalni izbori test popularnosti predsjednika Chaveza

23.11.2008.
u 12:37

U Venezueli su u nedjelju počeli regionalni i lokalni izbori na kojima će oko 17 milijuna Venezuelaca izabrati guvernere i gradonačelnike, nakon kampanje u kojoj je neumorno sudjelovao sam predsjednik Hugo Chavez pogođen padom popularnosti te će lokalni izbori biti test popularnosti njegova projekta socijalizma 21. stoljeća.

Biračka mjesta otvorena su u 6.00 po lokalnom vremenu, a zatvaraju se u 16.00 (20.30 GMT) sati, nakon čega se ubrzo očekuju i prve projekcije izbornih rezultata koje glavni mediji u zemlji izrađuju na temelju izlaznih anketa.

Ankete su neposredno prije izbora predvidjele 60-postotan izlazak birača što se smatra veliki odazivom za lokalne izbore na kojima se biraju guverneri 22 pokrajina, 328 gradonačelnika i načelnika općina te 233 zastupnika lokalnih vijeća, piše portal BBC Mundo.

"Predsjednički" ton lokalnim izborima dala je sveprisutnost predsjednika u kampanji, što je u stopu pratila televizija pokazujući da kako neumorno obilazi Venezuelu kao kandidat svoje Ujedinjene stranke socijalista.

Chavez je nastojao skrenuti pozornost s lokalnih pitanja na teme revolucije ili prijetnje od državnog udara u kojima se on osjeća snažan i pritom je vojskom i zatvorom prijetio protivnicima i disidentima.

"Onaj tko izda Chaveza politički je mrtav. Taj ne izdaje mene, nego narod. Treba mi čvrsta ekipa guvernera, gradonačelnika i lokalnih zastupnika. Ekipa, vlada", rekao je Chavez tijekom kampanje, prenosi agencija AFP.

Stručnjaci upozoravaju da je Chavezova popularnost jako opala od 2007. godine kada ga je podržavalo 55 posto birača. Na taj je pad utjecalo njegovo zatvaranje oporbene televizije RCTV, a neizravno je zatvaranje ponukalo birače u prosincu 2007. da na referendumu glasuju protiv njegova prijedloga ustavnih promjena.

"On više nije nepobjediv i on to zna ... a to je za njega loše jer da bi nastavio sa svojom revolucijom mopra imati visoku stopu popularnosti", rekao je Luis Vicente Leon iz Instituta za ispitivanje javnog mnijenja Datanalisis.

Lokalni izbori bit će stoga barometar prihvatljivosti Chavezova socijalizma 21. stoljeća. Chavezu mandat istječe 2013. godine, ali ako bi mu stranka nadmoćno pobijedila on bi mogao opet pokušati raspisati referendum o reformi ustava i ozakoniti neograničen predsjednički mandat.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije