Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Održivost ključna turistička tema

Venecija od 31. ožujka testno uvodi naplatu ulaza, cijena pet eura

FILE PHOTO: Tourists visit Venice as the municipality prepares to charge them up to 10 Euro for entry into the lagoon city, in Venice
Foto: MANUEL SILVESTRI/REUTERS
1/3
10.11.2023.
u 12:51

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić smatra kako će tema održivosti ostati u središtu interesa brojnih destinacija i tijekom nadolazećih godina

Dugonajavljivana mjera venecijanskih vlasti u borbi protiv prekomjernog turizma uskoro će i zaživjeti. Od 31. ožujka iduće godine, tijekom narednih mjesec dana, ulaz u taj biser talijanskog turizma će se naplaćivati, i to pet eura po osobi, a predviđene su i kazne za one koje se zatekne u šetnji Venecijom od 50 do 300 eura. Ako se testna faza pokaže uspješnom, Venecija će od 2025. naplatu ulaza uvesti kao trajnu mjeru, kazala je na Danima turizma, na okruglom stolu Hrvatske turističke zajednice 'Putovanje u održivost - iskustva destinacija', direktorica HTZ-ova predstavništva u Italiji Viviana Vukelić.

- Venecija je već napravila nekoliko koraka u borbi protiv masovnog turizma. Izmjestila je kruzere koji više ne pristaju u Veneciju, a manji brodove više ne smiju ploviti kanalom svetog Marka. Naplata ulaska u grad novi je izazov, a funkcionirat će tako da se plati online na ulazu u grad i dobije QR kod – tumači V. Vukelić i dodaje kako Venecija nije jedini talijanski grad koji poduzima mjere protiv masovnog turizma. - Recimo, Milano se nakon Covid krize očistio od smoga, to želi i zadržati i inzistira se da se što više koristi javni prijevoz i bicikli.

- Ako se ulazi autom u centar grada plaća se sedam eura, a od iduće godine moći će se u centru grada voziti samo 40 na sat. Za vrijeme epidemije izgradili su 20 kilometara biciklističkih staza. Osim toga, u Italiji se minimalno koristi avionski, a maksimalno željeznički promet – kazuje Vukelić.

VEZANI ČLANCI:

U Francuskoj, koja do 2030. ima ambiciju postati najodrživija destinacija svijeta, zabranjeno je letenje na kraćim udaljenostima za koje postoji alternativni prijevoz kao što su željeznice.

- Francuska je zato danas jedan od najjačih destinacija po razvijenosti komercijalnih vlakova. U centru Pariza, pak, ograničenja je brzina za automobile na 30 kilometara na sat, a sve avenije imaju i biciklističke staze - kaže direktorica predstavništva HTZ-a u Francuskoj Danijela Mihalić Đurica. - Francuska ulaže 200 milijuna eura u biciklističke staze, cilj je postati broj jedan u biciklističkom turizmu.

Kao hrvatski primjer održivosti u turizmu predstavljeno je Međimurje. - Glavni preduvjet za to su bili dobri prostorni planovi – smatra direktor međimurske županijske turističke zajednice Rudi Grula. To je način života ljudi u Međimurju koji oduvijek štite svoj prostor. - To je bio temelj, ne smije se dopustiti da prostorne planove radi mafija. U Međimurju gledamo dugoročno, ljudi žele zarađivati od turizmu, ali ne u roku nekoliko mjeseci ili godina, nego generacijski i ne na uštrb prostora. Našim gostima automobil više ne treba kada nam stignu. Imamo organiziran hop on i hop off autobus koji vas vozi po cijeloj županiji, a sufinanciramo ga javnim novcem – otkriva Grula.  

VEZANI ČLANCI:

Svoj put u održivosti traže i Dalmatinci. Plan je raspršiti goste iz razvikanih obalnih destinacija prema Dalmatinskoj zagori i unutrašnjosti otoka, te u mjesece izvan glavne sezone.

- No, još uvijek griješimo jer gostima nudimo ono što imaju doma umjesto dalmatinski način života, ispijanje kave na rivu i slično. Radi toga imamo i goste koji dolaze i po nešto što mi nismo, po sobu i zabavu – rekla je direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić smatra kako će tema održivosti ostati u središtu interesa brojnih destinacija i tijekom nadolazećih godina.

- Održivi turizam doprinosi stvaranju radnih mjesta, povećava životni standard, poboljšava infrastrukturu, potiče razvoj malih poduzetnika i promiče zajedničku odgovornost prema okolišu i društvu. Kao vodeća turistička destinacija Mediterana moramo težiti ravnoteži između turističkog razvoja, zaštite okoliša i zadovoljstva lokalnog stanovništva - poručio je direktor Staničić na Danima turizma u Rovinju koji su okupili oko 1.200 sudionika.  

VIDEO Koju bi hrvatsku hranu preporučili turistima? "Hvarska gragada, koštradina, štrukli..."

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije