Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog bolesti tražio prekid kazne

Veljko Marić na vlastiti zahtjev vraćen u zatvor

02.06.2015., Zagreb - Veljko Maric oko 16 sati izrucen je Republici Hrvatskoj. Srbijanska policija obavila je primopredaju hrvatskoj policiji na granicnom prijelazu Bajakovo nakon cega je policijskim vozilom prevezen u zatvor Remetincu. Maric je osudjen u
Foto: Robert Anic/PIXSELL
04.04.2016.
u 18:55

Izvukli smo ga da ne umre u srpskom zatvoru gdje nije bio uopće liječen, a sad mu je u hrvatskom zatvoru stanje još gore, kaže Marijana Petir

Hrvatski branitelj Veljko Marić, osuđen u Srbiji na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina iz 1991., nakon više od četiri mjeseca boravka na liječenju u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu na vlastiti se zahtjev proteklog tjedna vratio u kaznionicu u Glini, bez obzira na svoje teško zdravstveno stanje.

Bolest uznapredovala

Smatra kako u Svetoošimunskoj ionako ne može dobiti adekvatno liječenje, pa mu je bolje biti u Glini gdje ima veću mogućnost komunikacije. A od studenog lani na Županijskom sudu u Sisku stoji neriješen zahtjev za prekidom kazne zatvora zbog liječenja u drugoj bolnici. O tome je jučer obavijestio i hrvatsku europarlamentarku Marijanu Petir.

– Nazvao me iz Gline i rekao kako u zatvorskom sustavu ne može dobiti adekvatnu zdravstvenu skrb za svoje stanje. Ima krvarenja i teško je bolestan. Izvukli smo ga da ne umre u srpskom zatvoru gdje nije bio uopće liječen, a sad mu je u hrvatskom zatvoru stanje još gore – rekla nam je jučer Marijana Petir.

Na liječenju je Marić od studenog bio u zatvorskoj bolnici, a 24. studenog predao je zamolbu za prekidom zatvorske kazne sisačkom Županijskom sudu.

Njemu je jako, jako loše. Govori mi i kako su u toj bolnici loši uvjeti za liječenje pa se zato i vratio u zatvor u Glini gdje su, po njemu, puno bolji uvjeti za boravak mada ga ondje ne mogu liječiti. U bolnici ga nitko osim mene nije mogao posjetiti. Smatra da ga se u Svetošimunskoj ne može adekvatno liječiti, a bolest je uznapredovala – govori nam Veljkova supruga Marijana Marić. Ističe i kako im nije jasno zbog čega već više od četiri mjeseca na Županijskom sudu u Sisku bez ikakve odluke stoji njegov zahtjev za prekidom kazne ili odobravanju liječenja u drugoj zdravstvenoj ustanovi.

Dugi pregovori sa Srbijom

– Tražili su u nekoliko navrata medicinsku dokumentaciju koja je poslana. No, nikakve odluke i dalje nema. Pa on samo traži adekvatno liječenje – dodaje Marijana.

Veljko Marić u lipnju je lani prebačen u Hrvatsku te od tada u zatvoru u Glini služi ostatak 12-godišnje zatvorske kazne na koju je u Srbiji osuđen zbog zbog ubojstva Petra Slijepčevića u Rastovcu 1991. Hrvatskoj je predan nakon dugih pregovora između dvije države. Uhićen je u travnju 2010. tijekom rutinskog prelaska srpsko-bugarske granice.

>> Veljko Marić stigao u Remetinec. Supruga: Sav trud se isplatio 

>> Veljko Marić: Nemojte me zaboraviti u Srbiji

Komentara 57

SA
samograd
19:02 04.04.2016.

Marić je otet u srbiji i tamo osuđen ,sad je opet u našem zatvoru .Nije mi jasno jeli je Hrvatska priznala srpsku osudu i ne pušta Veljka na slobodu ?

JK
ja-kan
19:13 04.04.2016.

Kolinda prekini svoju sramotu i odmah pomiluj Veljka Marića.

KA
kajinx
19:23 04.04.2016.

Osuđen je na osnovu rekla kazala svjedokinje koja ga nije ni vidjela ni čula. Koja sramota da Hrvatskoj nije stalo do pravde. Ako nitko, Šešelj će ga osloboditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije