Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbraja se šteta

Veliku štetu od poplave pretrpjelo je i slavonskobrodsko izletište 'Poloj'

Poloj,poplava,šteta
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/9
30.05.2014.
u 17:35

Još jednom se potvrdila poslovica kako priroda vraća ono što joj se daje, pa je Sava "Poloju" vratila gomile svih oblika smeća, najlonskih vrećica, plastičnih i staklenih boca, otrgnutih grana...

Popularno slavonskobrodsko izletište Sportsko- rekreacijski centar "Poloj" nakon što se voda povukla izgleda prljavo i sablasno. Posljedice nezapamćeno visokog vodostaja postaju vidljive tek sada kada se Sava s tog nebranjenog područja polako povlači u svoje korito. Štete će se tek zbrajati, no vidljivo je stradala infrastruktura cijelog izletišta i brojni privatni objekti koji nikada prije nisu bili poplavljeni do te mjere da je razina vode u njima dosezala čak i do stropova.

Još jednom se potvrdila poslovica kako priroda vraća ono što joj se daje, pa je Sava "Poloju" vratila gomile svih oblika smeća, najlonskih vrećica, plastičnih i staklenih boca, otrgnutih grana i svega drugog što je na površini vode plivati moglo. Sve navedeno dobro je "balzamirano" debelim slojem riječnog taloga, mulja i blata, koji se na pojedinim mjestima osušio i ispucao, a drugdje stvara neprohodnu barijeru debelu i pola metra. Vlasnici objekata i vikendica izražavaju nezadovoljstvo jer nadležni do sada nisu izašli na teren kako bi evidentirali štete i bar poduzeli najnužnije, a to je uklanjanje ogromnih količina mulja sa prilazne ceste i pješačkih staza mehanizacijom, kako bi lakše moglo prići natopljenim i oštećenim objektima.

Uništeno pokućstvo i mokre stvari vlasnici su izbacili ispred vikendica. Dio se suši, a dio je spreman za gradsko smetlište. Do sada nije obavljana dezinfekcija objekata, a nakon povlačenja vode u njima se osjeća neugodan zadah vlage i zaostalog mulja. Komaraca je napretek. Sigurno je da će trebati dosta truda i financijskih sredstava kako bi se objekti za odmor vratili u prijašnje stanje, a cijelo izletište očistilo i dovelo u normalu. 

- Razočarani smo nadležnim institucijama koje skrbe o Poloju. Samoinicijativno smo već pet dana tu i radimo ono što možemo sami. Apeliramo da se napravi određeni plan sanacije terena na Poloju. Evidentirali smo nastalu štetu, no trebala bi se i procijeniti jer inventar u gotovo svim kućama je potpuno uništen. Tu je bilo više od metar i pol vode. Pokućstvo je vani već tri dana. Širi se ogroman smrad, ima i ostataka hrane, pa je nedopustivo da nije došao čak ni traktor da to pokupi. Da se odmah reagiralo, bilo bi potpuno drugačije. Nitko pet dana nije došao ni pitati treba li što napraviti. Opet će kiša i biti će još gore blato nego sad. Zar je problem uzeti vatrogasno vozilo i sve ovo donekle oprati - nezadovoljan je Branko Skoković iz slavonskobrodske Ekološke udruge "Zemlja“. Nova sezona kupanja je pred vratima, a izletište Poloj znatnom dijelu Brođana, koji si skupi odlazak na Jadran ne mogu priuštiti, jedina je ljetna destinacija.  

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije