Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Veliko ulaganje u zelenu i digitalnu tranziciju u STARCO tvornici čeličnih kotača u Belom Manastiru

starco
28.03.2024.
u 08:00

Uz potporu Norveškog financijskog mehanizma 2014 – 2021 (Norway Grants) i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR)

Zahvaljujući neophodnoj podršci Norveškog financijskog mehanizma 2014 – 2021 (Norway Grants) i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), tvrtka STARCO sada je u mogućnosti u njihovoj tvornici čeličnih kotača u Hrvatskoj uložiti sredstva u digitalne i zelene tehnologije i materijale, kroz ulaganje kakvo do sada još nije zabilježeno i koje bez spomenutih potpora ne bi bilo moguće. To ulaganje će im omogućiti da njihove aktivnosti budu ekološki održivije, imaju višu razinu digitalizacije, čime će se dodatno osnažiti i lokalna zajednica.

Sredinom 2023. godine, STARCO je u tvornici u Belom Manastiru pokrenuo projekt pod nazivom: Ponovno otkrivanje kotača – Agilna i integrirana tehnološka i zelena tranzicija STARCO Beli Manastir u vodeću regionalnu lean i ekološku tvornicu za oblikovanje čelika. Cilj projekta je nastaviti stvarati na temeljima koje je STARCO postavljao posljednjih 20 godina kako bi nadvladao postojeće izazove na tržištu koje se neprestano mijenja te osigurao stabilnost za budućnost.

Štoviše, projekt ima za cilj pozicionirati i STARCO i Beli Manastir kao predvodnike u zelenim i pametnim inovacijama koje bi mogle imati pozitivan učinak ne samo na tvornicu i zaposlenike, partnere i kupce, već i na lokalnu i regionalnu industriju i gospodarstvo te njihove društvene i prirodne ekosustave.

U uobičajenim tržišnim uvjetima, tvornica ima 8 proizvodnih linija za kotače na kojima oko 250 zaposlenika proizvodi 1 milijun čeličnih kotača godišnje. Međutim, posljednjih godina, s neizbježnom recesijom u cijelom svijetu, rastućom inflacijom i oštrom niskobudžetnom konkurencijom dobavljača kotača iz Azije, tvrtka je bila suočena sa značajnim izazovima vezano uz svoju poziciju na tržištu, čime je i tvornicu bila izložila pritisku.

Unatoč takvim otežanim uvjetima, STARCO je uspio pripremiti investicijske planove za osiguranje vanjskog financiranja sredstvima Norveškog financijskog mehanizma 2014 – 2021 (Norway Grants) i kreditom HBOR-a kako bi se izravno suočio s ovim izazovima i dugoročno osnažio tvrtku za budućnost, osiguravajući visokokvalificirana radna mjesta na lokalnoj razini, dok istovremeno otvara nova tržišta s proizvodima koji su izrađeni na učinkovitiji način i pozitivno utječu na okoliš.

Mario Bišćan, direktor tvrtke, izjavio je: „Svjesni smo kako se više ne možemo oslanjati na predanost i naporan fizički rad kako bismo se natjecali na tržištu, stoga moramo pomoći našoj tvrtki i našim zaposlenicima da steknu nove vještine i prigrle nove tehnologije, dok istovremeno vodimo računa o utjecaju kojeg naša tvrtka ima na naše lokalno okruženje. Iznimno sam zadovoljan što smo za to uspjeli dobiti financijsku potporu Norveškog financijskog mehanizma 2014 – 2021 i HBOR-a ”.

Ukupni troškovi opsežnijeg projekta su približno 4,5 milijuna eura, od čega je 1,3 milijuna eura osigurano kroz sredstva Norveškog financijskog mehanizma 2014 – 2021 (kojima u Hrvatskoj upravlja Innovation Norway), više od 2 milijuna eura kreditirao je HBOR, a ostatak su uložili STARCO i njihova matična tvrtka KENDA. STARCO je u ovom procesu imao savjetodavnu potporu tvrtki Eupolis grupe d.o.o iz Hrvatske i International Development Norway (IDN) iz Norveške.

Uz nastavak razvoja na snažnim temeljima koji već postoje u tvornici, STARCO sada prolazi kroz proces implementacije niza novih tehnologija u cijeloj proizvodnji, uključujući instalaciju solarnih sustava, uvođenje robotike i digitalno kontrolirane proizvodnje kotača. Time će se ostvariti smanjenja u potrošnji energije i stvaranju otpada u procesu proizvodnje i bojanja, omogućiti izrada proizvoda s boljim performansama i poboljšati uvjeti radnog prostora ( kao što je bolja rasvjeta, snažnija izolacija i poboljšana kvaliteta zraka).

Unatoč tomu što su vremena izazovna, uz potporu Norveških financijskih mehanizama 2014 – 2021 i HBOR-a, menadžment STARCO-a vjeruje da su izgledi za dugoročan uspjeh dobri te da Hrvatska može doći na kartu Europe i kao lider u europskoj industriji proizvodnje kotača.

Ukoliko ste zainteresirani za dodatne informacije o investicijama i projektima vezano uz njih, slobodno kontaktirajte tvrtku mario.biscan@starco.com.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije