Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLADNA GODINA

Veliko kresanje troškova u 2009. godini

13.11.2008.
u 16:22

Najavljena teška godina i premijerov poziv na kresanje troškova odjeknula je i u Istri, u čijim se gradovima ovih dana utvrđuju proračuni za sljedeću godinu. Pula je to učinila jučer s dosad najvećim proračunom od približno 500 milijuna kuna. Gradonačelnik Boris Miletić je rekao da je svjestan globalne krize i da Pula neće dizati cijene komunalnih usluga te da Grad neće smanjiti davanja za socijalno ugrožene.

Isisavanje novca
Damir Kajin, međutim, nije radostan zbog premijerove preporuke. - Istra nema što štedjeti jer Istra financira mnoge u Hrvatskoj i osnov je proračunske opstojnosti. -Nama nitko ne gradi ceste i objekte, a Istra je sama morala sanirati i Istarsku banku i Uljanik, dok je država drugima pomagala.

Očekujem da će Istru i ubuduće pogoditi megalomanija za isisavanjem novca, pa će ovdje inspekcija imati više posla. Istra, međutim, ne bi trebala pristati na zamrzavanje plaća u javnom sektoru jer će to oslabiti kupovnu moć i past će gospodarske aktivnosti. Protivim se tome da gradovi i općine te javna poduzeća u njihovu vlasništvu ograničavaju rast plaća. To ću otvoreno reći i za saborskom govornicom - poručio je Kajin.

Ni bogati, ni bahati
Ipak, gradovi i općine na jugu Istre svjesni su da je pred njima gladna godina. Gradonačelnik Medulina Emil Jukopila kaže: - Proračun još nismo donijeli, ali ćemo svakako mjere poduzeti. Naš će proračun biti na razini ove godine, približno 70 milijuna kuna. Sve ćemo pokušati racionalizirati, ali nismo dovoljno bogati da bismo bili bahati - kaže Jukopila, koji neće dizati svoju plaću od 15.000 kuna. I Dušanka Šuran, načelnica Fažane, kaže da će proračun biti isti kao ove godine, 40-ak milijuna.

- Ja sam škrta ko vrag pa su i naše plaće iste već četiri godine - tvrdi Dušnaka Šuran, čija je plaća 10.000 do 12.000 kuna i neće je sljedeće godine dirati. Proračun još nisu donijeli ni Vodnjanci, ali gradonačelnik Klaudio Vitasović kaže: - Pokrit ćemo se koliko nam proračun dopusti, a s obzirom na krizu, pokušat ćemo da plaće ne rastu. Svake godine nam se plaće usklađuju 3 do 4 posto zbog troškova života.

O tome ćemo sada bolje razmisliti - tvrdi Vitasović, kojem je plaća oko 13.000 kuna. Vitasović je dao jednostavan recept gdje je najlakše smanjiti troškove; manje raskošnih stolova na prijamima. Istarska županija za sljedeću godinu planira potrošiti oko 290 milijuna kuna ili 20 milijuna kuna više. Jakovčić je rekao da je proračun županije bez ikakvih luksuza. - Mi smo uravnoteženi i jedino što ćemo nagodinu mijenjati jest da ćemo novac za kapitalne projekte preusmjeriti u programe za socijalno ugrožene građane - rekao je.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije