Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TREĆI PUT TO IZVELI

Veliki uspjeh riječkog KBC-a! Muškarcu presadili bubrege bebe: 'Malobrojni centri u Europi to mogu izvesti'

Foto: KBC Rijeka
1/4
26.03.2024.
u 16:01

Ovakve zahtjevne operacije rijetke su i na svjetskoj razini jer postoji vrlo mali broj centara u svijetu u kojima se uspješno transplantiraju dječji bubrezi

Liječnici Klinike za urologiju riječkog KBC-a učinili su još jedan rijedak i zahtjevan postupak transplantacije bubrega. Riječ je o postupku transplantacije dječjih bubrega, operacije koju u Hrvatskoj zasad radi jedino transplantacijski stručni tim urologa KBC-a Rijeka. Ovakve zahtjevne operacije rijetke su i na svjetskoj razini jer postoji vrlo mali broj centara u svijetu u kojima se uspješno transplantiraju dječji bubrezi. - Riječki stručni medicinski tim Klinike za urologiju, od 2018. godine do danas, obavio je tri ovakve transplantacije. Radi se o takozvanoj en-bloc transplantaciji u kojoj se, zbog male veličine donorskih organa, u primatelja transplantiraju oba bubrega. Bubrezi su dobiveni putem Eurotransplanta i prevezeni u riječki KBC koji je ujedno i Referentni centar za transplantaciju bubrega Hrvatske. Usprkos zahtjevnosti samog postupka, prednosti dječjih bubrega pri transplantaciji jesu manja stopa odbacivanja i dulje preživljavanje transplantata. Time se povećava broj bolesnika s transplantacijom bubrega koja se smatra najboljim liječenjem terminalnog stadija bubrežnog zatajivanja. U slučaju posljednjeg pacijenta donor u kojeg je, nažalost, dokazana moždana smrt, bio je star tek 10 dana. Primatelj se nakon uspješne transplantacije dobro oporavlja, a bubrezi su promokrili, tj. „proradili“ već tijekom samog zahvata - pojasnili su iz KBC Rijeka. Navode da je riječ o vrlo složenoj operaciji.

- Zahtjevnost ovog zahvata jest u tome što se radi o vrlo malim promjerima donorskih krvnih žila, pa su i vaskularne anastomoze s primateljevim krvnim žilama tehnički zahtjevne kao i sam poslije operacijski tijek u kojem krvni tlak treba stalno držati na višim razinama od uobičajenog. Valja naglasiti da bilo kakvo poslije operacijsko krvarenje i pad tlaka mogu dovesti do tromboze, tj. propadanja donorskih bubrega. Budući da se radi o maloj masi funkcionalnog parenhima, kada se tako mali bubrezi transplantiraju u  odraslu osobu, potrebno je čekati i dulje vrijeme pratiti primatelja sve dok bubrezi donora ne dostignu zadovoljavajuću funkciju i veličinu. S obzirom na dimenzije donorskih bubrega, njihovih krvnih žila i uretera, tijekom zahvata potrebno je koristiti posebne instrumente i ureteralne proteze. Zahtjevnost operacije stoga uključuje cijeli tim: urologe, anesteziologe, u praćenju i nefrologe, a izazov je bio i za urološke instrumentare koji moraju pripremiti odgovarajuće instrumente s kojima se ne susreću svaki dan jer  se radi o iznimno rijetkoj operaciji -  istaknuo je predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Rijeka ujedno i glavni kirurg operacijskog tima, prof. dr. Josip Španjol

U kirurškom timu još su sudjelovali prof. dr. Dean Markić i doc. dr. Antun Gršković, instrumentarke su bile Vanja Hlača, bacc. med. techn. i Sanela Škevin, bacc. med. techn., a anesteziološki dio ekipe činili su dr. Mladen Ivanovski i Laura Gunek, bacc. med. techn.

 Anesteziolog dr. Mladen Ivanovski naglasio je da je operacija brzo i uspješno obavljena. -Trajala je oko tri sata s pripremom, što je za tako zahtjevan zahvat iznimno kratko vrijeme. Bilo je vrlo bitno paziti na kvalitetan protok krvi i tlaka, odnosno održati perfuziju doniranih organa jer je između donora i primatelja velika razlika u dobi. Donor je imao samo 10 dana, a pacijent 52 godine, što je meni kao anesteziologu predstavljalo najveći izazov. Bila je potrebna adekvatna antikoagulantna terapija s obzirom na veliku razliku u veličini krvnih žila, pa je postojala mogućnost razvoja tromboze hranidbenih krvnih žila. Srećom, zahvat je protekao bez poteškoća - kazao je dr. Ivanovski. 

VEZANI ČLANCI:

Prof. dr. Alen Ružić, ravnatelj KBC Rijeka istaknuo je da je ovakav primjer rijetkog oblika bubrežnih transplantata koji je po treći put u povijesti izveden u Rijeci, a koje malobrojni centri u Europi mogu izvesti, još je jedna potvrda izvrsnosti naših stručnjaka i najviše razine usluga koju možemo pružiti našim bolesnicima. -Transplantacijska medicina za bolesnike s najtežim oblicima bolesti bubrega u pravilu predstavlja optimalnu terapijsku opciju s iznimnim utjecajem na ukupnu kvalitetu života. Za zdravstvenu ustanovu razvoj transplantacijskog programa donosi trajno napredovanje i razvoj brojnih stručnih područja koja su dio transplantacijske medicine - u širokom rasponu od urologije i nefrologije, preko anesteziologije i intenzivne medicine, pa do transfuzijske medicine, ali i drugih disciplina.

KBC Rijeka iznimno je ponosan na svoju baštinu transplantacijske medicine i prvu transplantaciju bubrega u široj regiji izvedenu kod nas prije više od 50 godina koja je nedvojbeno bila zamašnjak razvoja riječke kliničke i akademske medicine. Kada smo prije nešto više od godine dana obnavljali transplantacije timove, s ciljem unaprjeđenja eksplantacijsko-transplantacijskog programa, kao ravnatelj sam donio odluke o uvođenju kadrovskih i organizacijskih nadstandarda u odnosu na minimalne propisane. Rezultati nisu izostali, pa smo tijekom 2023. zabilježili značajno poboljašanje rezultata u svim segmentima transplantacijskog programa i suradnje s Eurotransplantom. Tako su rezultati programa darivanja organa u prošloj godini postigli povećanje od čak 100 posto a broj uspješno transplantiranih bubrega za više od 50 posto - dodao je ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić.

FOTOGALERIJA Ovo su najopasnija raskrižja u Zagrebu, stručnjaci složni: 'Ključna je jedna stvar'

1/25

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije