Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLOŽENA OPERACIJA

Veliki uspjeh hrvatskih liječnika: Malo tko u svijetu može izvesti ovu operaciju

HRT
25.03.2021.
u 21:51

Kroz tri milimetarske rupice na trbuhu, u šestosatnoj operaciji odrađena su četiri različita komplicirana zahvata

Prvi u Hrvatskoj i među rijetkima u svijetu, tim liječnika KBC-a Split, na čelu s ginekološkim onkologom dr. Borisom Bačićem, odstranio je maternicu, zajedno s rodnicom, ali laparoskopski.

Zloćudni tumor rodnice, bila je dijagnoza 40-godišnje pacijentice. Pacijentica već jednom operirana i ozračena, a nakon godinu dana ponovno sa javio maligni tumor, donosi HRT.

- Donijeli smo odluku, zajedno s onokolozima, za odstranjenje maternice i rodnice, izjavio je doc.dr.sc Boris Bačić, subspecijalist ginekološke onkologije KBC Split. 

Kroz tri milimetarske rupice na trbuhu, u šestosatnoj operaciji odrađena su četiri različita komplicirana zahvata. Splitski tim prvi u Hrvatskoj odlučio se na ovakav pristup.

- Imali smo laparaskopsko skidanje maternice, vagine, zatim učvršćivanje zdjelice i nakon toga transplataciju. Uzeli smo tkivo iz usne šupljine i pomoću njega naparavili novu rodnicu koja bi trebala biti funkcionalna, jer se radi o mladoj pacijentici, ispričao je ukratko dr. Bačić. 

Subspecijalistica ginekološke onkologije KBC Split dr. Smiljana Vidović Filipović izjavila je kako je bila ideja da se riješi medicinski dio, a s druge strane, da se učini sve za normalan život pacijentice. 

Cijeli tim, sedam do deset ljudi, poručuje doktor Bačić, odradio je sjajan posao. Tumor je odstranjen u cijelosti.

- Sretna sam da je nekoliko ovakvih opracija izvedno u svijetu i da smo mi u Splitu pokazali da imamo dobro zdravstvo, pa neka ljudi vide da Split ima pravu medicinu, rekla je specijalistica anastezije KBC Split mr.dr. Emiilija Mijač Gulišija.

 

>> VEČERNJI TV Liječnik iz Petrove godinu dana nakon potresa: Zabrinjavajuće je u kojim uvjetima radimo

 

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
23:21 25.03.2021.

mi imamo znanje i pamet al nas ovi duplići zaustavili u razvoju 30 godina i k tome sve devastirali

DU
Duslikr
22:58 25.03.2021.

Ajde da nešto nije odgođeno "zbog korone". Sutra možda i takve operacije bude moguće raditi online od kuće, pa će ipak odgovornost i sigurnost biti na još višoj razini.

DU
Deleted user
22:51 25.03.2021.

Čestitam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije