Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPRAVILI PRVI U REGIJI

Veliki uspjeh hrvatskih liječnika: Djevojčici Simoni napravili obje uške od hrskavice rebra i vratili sluh

Po prvi put u Hrvatskoj izvedena implantacija uređaja za rehabilitaciju sluha i rekonstrukcija uški na istom pacijentu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/6
14.04.2022.
u 22:06

Rekonstrukcije tih deformacija rade samo u tri centra u Europi - u Parizu, Brandenburgu i sada u Zagrebu, te na Dalekom istoku i u južnom dijelu SAD-a

Nakon četiri operacije na obje uške i ugradnje slušnog uređaja, sve tijekom dvije i pol godine, trinaestogodišnja Simona Ilievska s roditeljima vraća se u Sjevernu Makedoniju sretna i zdrava, zahvaljujući uspjehu stručnog tima Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Sestre milosrdnice predvođenog doc. Ivanom Rašićem i dr. Androm Košecom. Naši liječnici ispravili su djevojčici urođene greške i omogućili joj dobar sluh i estetski ujednačene ušne školjke. Prvi u Hrvatskoj i regiji izveli su složenu implantaciju uređaja za rehabilitaciju sluha i ujedno rekonstrukciju uški na istom pacijentu, omogućivši djevojčici da prvi put u životu normalno čuje i da više nema teškoća u komunikaciji.

Spremna za život

- To što dobro čujem je za mene nešto novo, novi osjećaj, i to odličan! Jako sam sretna i zadovoljna, a sretni su i moji roditelji. Jedva čekam da se vratim u Skoplje da vidim kako će mi sada život izgledati – rekla je Simona, koja se sve vrijeme nije prestajala smiješiti dok su liječnici odgovarali na novinarska pitanja o tom složenom zahvatu.

Priznavši da je bilo i suza radosnica, Simonina majka, Aneta Ilievska, kazala je da su liječnici u Vinogradskoj uvelike unaprijedili život njezinoj kćeri i zbog toga im je od srca zahvalila, ujedno i sestrama na odjelu, te svima poželjela sretan Uskrs. Makedonsku je obitelj zagrebačkim liječnicima uputio iskusni skopski liječnik koji je bio upućen u mogućnosti i iskustvo koje su naši liječnici stekli usavršavajući se u inozemstvu, a makedonski zdravstveni fond pokrio je to liječenje.

Doc. Ivan Rašić, specijalist otorinolaringolog i subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, koji je prije pet godina devetogodišnjakinji iz Zeline napravio novu polovicu uha nakon što joj ga je pas odgrizao, rekao je da je djevojčica iz Makedonije imala uredno razvijene pužnice, ali su bile zatvorene iza kostiju pa su zvukovodi bili nerazvijeni i zbog toga joj je sluh bio znatno oštećen.

- Simona je rođena s jedne strane lobularnim, a s druge strane konhalnim tipom mikrotije. To je iznimno rijetko i kad je defekt s jedne strane, a osobito s obje, posljedica je znatno slabiji sluh, osoba čuje kroz kost, a ne kroz kanal, s time da je zvukovod s lijeve strane bio potpuno atrofičan odnosno nije postojao i na toj strani ona uopće nije čula. Imali smo izazov, u četiri operacije napravili smo dvije uške, a za svaku treba po dvije operacije i između svake operacije treba proći bar šest mjeseci. Nakon toga je dr. Košec ugradio BAHA uređaj koji poboljšava sluh, tako da je Simona prva pacijentica u regiji na kojoj smo učinili i restauraciju sluha i estetskog defekta. Sada je spremna za što god želi u životu - kazao je dr. Rašić.

Naime, djevojčici je prvo 2019. godine rekonstruirano lijevo uho, a godinu kasnije učinjen je i zahvat na desnom uhu pri čemu su liječnici rekonstrukciju napravili uzevši hrskavicu s njezina šestog, sedmog, osmog i devetog rebra i od nje rekonstruirali trodimenzionalnu arhitekturu uške te je umetnuli ispod kože, na mjestu deformirane s kojom je rođena. Dr. Rašić napominje kako samu ušku od hrskavice rebara nije teško napraviti, koliko je kompliciranije prekriti je potom kožom kako bi sve lijepo zaraslo, zato treba precizno izmjeriti položaj i veličinu. Simonin je slučaj donekle usporio COVID, ali dvije godine inače je rok potreban za rekonstrukciju takvog defekta.

14.04.2022., Zagreb - Strucni tim Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Sestre milosrdnice predvodjen doktorom Ivanom Rasicem i Androm Kosecom uz nazocnost mlade pacijentice iz Sjeverne Makedonije, trinaestogodisnje djevojcice Simone i njezinih roditelja predstavili su po prvi put u Hrvatskoj, izvedenu implantaciju uredjaja za rehabilitaciju sluha i rekonstrukcija uski na istom pacijentu. Ivica i Aneta Antalijevski, Ivica Antalijevski, Simona Antalijevska. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Konačno, u ožujku ove godine Simoni je implantiran uređaj za poboljšanje sluha. Kroz mali rez u vlasištu iza uške, u kost je implantiran titanijski vijak s magnetom, preko kojeg je koža zašivena, a preko nje potom magnetom pričvršćen procesor uređaja. Kao u slučaju umjetne pužnice, procesor šalje elektromagnetske signale odnosno vibracije na vijak i putem tog vijka zvuk se širi na kost, pa na pužnicu. Pužnica omogućuje da djevojčica čuje zvukove.

- Ovo je sretan trenutak za sve nas jer smo zahvaljujući znanju i iskustvu koje smo stekli, na jednom pacijentu s nizom problema uspjeli sve te probleme otkloniti. Primjer je to kako možete suptilnim intervencijama nekome vratiti ne samo kvalitetu života nego i dobar dio zdravlja. Jer, ovdje govorimo ne samo o estetici, nego i o tome hoće li Simona čuti, hoće li biti samostalna u životu. Evo, ona sada može nastaviti svoj životni put bez ograničenja - ne krijući zadovoljstvo rekao je dr. Košec.

Pariz, Berlin, Zagreb

Takva mana inače nije nasljedna, već na nju očito utječu faktori poput nadmorske visine i nekih drugih, a njezina je učestalost od 1:4000 do 1:10.000, najčešća je u Južnoj Americi i na Dalekom istoku, u Vijetnamu, Kini, Japanu, Kambodži..., a primjerice u Africi uopće je nema. Rekonstrukcije tih deformacija inače se rade samo u tri centra u Europi - u Parizu, Brandenburgu kraj Berlina i sada u Zagrebu, te na Dalekom istoku i u južnom dijelu SAD-a na granici s Meksikom.

Komentara 6

MT
mačak tom
22:51 14.04.2022.

Bog vas blagoslovio. Vi ste naš ponos. Djevojčici i doktorima želim sve najbolje. :)

DU
Deleted user
00:35 15.04.2022.

Bravo! Živjela znanost, dolje mediokriteti!!

LL
lijepa_li si
23:46 14.04.2022.

teško je ne biti ponosan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije