Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Veliki strah u Europi: Trump i Putin u novoj nuklearnoj utrci

Novi hladni rat SAD se povukle iz ugovora sa SSSR-om o sprečavanju širenja nuklearnog oružja srednjeg dometa potpisanog prije 32 godine.
02. veljače 2019. u 07:11 16 komentara 2257 prikaza
Trump i Putin
Foto: Reuters/PIXSELL

Sjedinjene Američke Države suspendirale su svoje sudjelovanje i započele šestomjesečnu proceduru potpunog povlačenja iz ugovora o sprečavanju širenja nuklearnog oružja srednjeg dometa (INF), potpisanog 1987. s Rusijom.

ruske rakete sad Washington najavio povlačenje iz INF-a

Američko objašnjenje - iza kojega stoje i svi europski NATO saveznici unatoč njihovim dubokim strahovima da krah ovog ugovora može dovesti do nove utrke u naoružanju na štetu sigurnosti Europe - je da je Rusija isključivi krivac za krah ugovora jer je razvila i odbija se riješiti raketnog sustava 9M729.

Domet do 5.500 km

SAD su u potpunosti poštivale ugovor više od 30 godina, priopćeno je jučer iz Bijele kuće, ali s obzirom da ga Rusija krši predsjednik Donald Trump je zaključio da SAD “neće biti jedina zemlja u svijetu koju jednostrano obvezuje ovaj ili bilo koji drugi ugovor”. U Bruxellesu, potvrda američkog povlačenja stigla je i u obliku zaključaka Sjevernoatlanskog vijeća (NATO-a):

– Saveznici žale što Rusija nastavlja negirati da krši ugovor INF, odbija dati vjerodostojan odgovor i ne poduzima nikakve dokazive korake prema povratku u puno i provjerljivo ispunjavanje ugovora. Kao rezultat toga, Sjedinjene Države suspendirale su svoje obveze prema INF-u u znak odgovora na rusko materijalno kršenje ugovora i predale potrebnu pismenu obavijest o povlačenju iz ugovora – zaključuje Sjevernoatlansko vijeće i dodaje da svi saveznici u potpunosti podržavaju te mjere SAD-a.

– Ukoliko Rusija ne ispoštuje svoje obveze iz ugovora INF-a tako što će uništiti sve svoje sustave 9M729 (…) prije nego što američko povlačenje stupi na snagu za šest mjeseci, Rusija će snositi isključivu odgovornost za okončanje ugovora – dodaje se u zaključcima usvojenima na razini veleposlanika svih država članica NATO-a.

Hladnoća u SAD-u Ekstremno vrijeme Središnji dio SAD-a paraliziran hladnoćom, raste broj mrtvih

Ugovor o kojemu je riječ potpisali su 1987. Ronald Reagan i Mihail Gorbačov, propisao je uklanjanje nuklearnih raketa srednjeg i kraćeg dometa, i bio je jedan od ugovora koji su zaustavili utrku u naoružanju između SAD-a i tadašnjeg SSSR-a u vrijeme Hladnog rata.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je da će se SAD povući iz tog ugovora jer ga Rusija već godinama krši, pa je američko pridržavanje uvjeta iz ugovora postalo suvišno, tim više što Kina, zahvaljujući tome što nije potpisnica ni tog ni ikakvog sličnog ugovora, razvija i gomila naoružanje.

Na molbu europskih saveznika u NATO-u, Amerikanci su u prosincu odlučili pričekati sa svojom najavom povlačenja još 60 dana. Protekla dva mjeseca vodili su se pregovori o pronalasku rješenja za očuvanje ugovora, ali ni u posljednjoj rundi američko-ruskih razgovora na tu temu, održanoj u srijedu u Pekingu, nije bilo nikakvog napretka.

Američki uvjet, koji Rusija nije bila spremna prihvatiti, bio je uništenje Novatora 9M729, novog raketnog sustava srednjeg dometa koji je Rusija razvila unatoč tome što ugovor zabranuju proizvodnju, testiranje i raspoređivanje nuklearnih i konvencionalnih raketa dometa 500 do 5.500 kilometara.

ruske rakete sad Nuklearni sporazum između Amerike i Rusije: 'Obavit ćemo privremeni prekid'

Rakete idu u istočnu Europu

Mnogi u Europi sada strahuju od utrke u naoružanju, ponajprije Nijemci, na čijem su teritroriju bile raspoređene američke nuklearne rakete srednjeg dometa, uklonjene upravo zahvaljujući ovom INF-u iz 1987. Rusi tvrde da će Amerikanci nakon povlačenja iz INF-a rasporediti teško naoružanje po istočnoj Europi.

Službeni početak kraja jednog hladnoratovskog ugovora strateški važnog za mir i sigurnost u Europi poklopio se sa službenim početkom rada korporacije koju su najvažniji američki saveznici u Europi - Velika Britanija, Francuska i Njemačka - osnovali kako bi pomogli europskim poduzećima da izbjegnu nove američke sankcije protiv Irana. Osnivanje INSTEX-a, kojem se očekuje da će dati podršku i pridružiti se sve ostale države članice EU, predstavlja dosad najsnažniju gestu europskih NATO saveznika usmjerenu protiv Trumpove politike.

Vučić i Putin u Beogradu

 

 

'Mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, preuzeo ju je strah
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
 • herojulice:

  Trebala bi EU pozdraviti NATO i iseliti baze i početi se brinuti o sebi i svojim interesima. Bilo bi bolje EU a i ne bismo više bili na nišanu Rusa pa neka se nišane s Amerima.

 • Avatar gordi
  gordi:

  samo naprijed dečki...palite te nuklearne bojeve glave...ako ništa drugo nestat će svi komunisti na planeti...meni dosta

 • aabbcc:

  U novoj Nuklearnoj utrci poslije Crnogoraca evo Nato moli i Makedonce da im pojacaju Vojsku ! : )