Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kamenjem na policiju

Veliki neredi na prvoj crnogorskoj gej povorci, letjele dimne bombe

Budva (1)
Foto: Sunny_me_/Twitter
1/7
24.07.2013.
u 12:29

Nekoliko sudionika Povorke ponosa je ozlijeđeno, a među njima i pomoćnik crnogorskog ministra za ljudska i manjinska prava Sabahudin Delić i pomoćnica Blanka Radošević Marović.

Burno je na bilo na prvoj crnogorskoj Paradi ponosa u povijesti gdje je bačena dimna bomba, a protivnici okupljanja su i kamenovali policiju, pišu crnogorske "Vijesti". Organizatori procjenjuju da je na Paradi ponosa bilo 120 ljudi, oko 20 mladića je privedeno. Na kraju su sudionici evakuirani brodom.

Na snimkama Telegrafa vidi se koliko je užarena bila atmosfera u Budvi. Nekoliko sudionika Povorke ponosa je ozlijeđeno, a među njima i pomoćnik crnogorskog ministra za ljudska i manjinska prava Sabahudin Delić i pomoćnica Blanka Radošević Marović. Izgrednici su napali i snimatelja TV Budve te su mu polomili kameru.

Još prije početka Parade ponosa u Budvi s terase hotela "Morgen" grupa mladića je vikala "Ubij, ubij, pedera!". Sat vremena prije kretanja kolone u Gradskom parku došlo je do naguravanja policije i mladića, među kojima je bio i poznati crnogorski boksač Nikola Sjekloća.

Navijači se "zabarikadirali" u kafiću pa ih istjerao vlasnik

Desetak mladića gađalo je jajima autobus u kojem su bili LGBT aktivisti te su im vikali da su "bolesnici". Oko 30 aktivista iz autobusa tada je prevezeno do malog parka blizu Starog grada, gdje ih je čuvao veliki broj policajaca. Jučer je najavljeno da će Paradu osiguravati oko 400 ''plavaca''. Nakon što su gej aktivisti izvukli crnogorsku zastavu, grupa mladića kamenovala je okupljenu masu, a policija je zatim sudionike Parade udaljila prema hotelu "Avala".

Više stotina mladića s velikim pljeskom pozdravilo je isticanje transparenta "Stop Paradi srama za zdravu Crnu Goru". Nakon toga je bačena i dimna bomba, a policija je pokušavala rastjerati protivnike Parade koji su je napali kamenjem. Uglavnom pripadnici navijačkih skupina, koji su protiv Parade, zatvorili su se u kafiću "Hemingway" koji su opkolili specijalci. Policajce su gađali čašama i kamenjem. Vlasnik ih je istjerao iz demoliranog kafića te su otišli u park iz kojeg su kantama za smeće i bocama gađali policiju.

Iz čamaca ih polijevali vodom

I u nastavku parade situacija se nije smirila te su protivnici kamenjem gađali i policijski automobil. No, sudionici Povorke nisu odustajali već su nastavili sa šetnjom uz pratnju mnogih policajaca.

Njih su iz čamaca ljudi polijevali vodom i gađali ih kamenjem. U povratku prema Starom gradu sudionike su kamenjem gađali iz svih kafića. Direktor LGBT Foruma Progres Zdravko Cimbajević rekao je da nije očekivao ovako negativnu reakciju građana. - Ovo je prava slika Crne Gore - kazao je Cimbajević i odbacio navod da su provocirali nošenjem crnogorske zastave.

>>Organizatoru prve crnogorske Parade ponosa prijete smrću

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije