Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Veliki izdavači odbijaju ugovor

01. kolovoza 2007. u 18:49 8 prikaza

Većina izdavača, među kojima su i dva najveća - “Školska knjiga” i “Profil” - ni jučer nisu potpisali ugovor s Agencijom za odgoj i obrazovanje o prodaji, odnosno kupnji udžbenika. Kao što je poznato, problem su rokovi isplate za koje izdavači traže da budu precizno definirani i ničim uvjetovani, odnosno da za isporučenu robu oni novce dobiju određenog datuma.

Potpisali smo ugovor s Kršćanskom sadašnjošću, a očekujemo da ćemo danas potpisati ugovore s još nekim izdavačima - objašnjava ravnatelj Agencije Vinko Filipović. No, kako doznajemo, među novim potpisnicima ugovora neće biti “Profil” i “Školska knjiga”, koji drže više od 70 posto tržišta udžbenika.

Oni i dalje ustraju na svojim zahtjevima, odnosno precizno definiranim datumima plaćanja. Kako kasni potpisivanje ugovora, tako će kasniti i isporuka, odnosno početak distribucije knjiga. Ipak, jučer su, kako je i najavljeno,  iz skladišta izdavača izišle prve količine udžbenika. No, prve primjerke distributeri su mogli preuzeti samo od “Kršćanske sadašnjosti” koja ima udžbenike iz vjeronauka za učenike osnovnih škola.

 Morat ćemo promijeniti operativni plan distribucije i prilagoditi ga. Čini mi se da neki izdavači namjerno otežu jer svoj posao još nisu završili. No, knjige će kad-tad morati isporučiti. Svi će, vjerujem, to učiniti do 15. kolovoza, kada je zadnji dan planirane isporuke - kaže Filipović.

SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja