Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.02.2015. u 09:23

Naš je premijer, kakvog li obrata, od Srbije branio načela EUN-a, onog istog zbog kojeg je i Hrvatsku bio spreman potopiti. Znači, uči i širi znanje

Još do prije koji dan, stabilni odnosi sa Srbijom Ivi Josipoviću bili su jedan od političkih aduta u kampanji, a samo koji dan kasnije nestabilni su odnosi s istočnim susjedima postali jedan od aduta Zorana Milanovića za parlamentarne izbore. Kako politika zna biti prevrtljiva! Čak i oporba to pozdravlja. Doduše, pretjeruju oni koji to nazivaju probuđenim premijerovim domoljubljem, ne fali njemu toga, samo što ponekad zabrlja s drugim prioritetima, kao kad je vodio donkihotovski boj s EU zbog Josipa Perkovića. No, kad hoće, i te kako zna.

Kako li je samo na sjednici Vlade zapaprio Srbiji. Kao Slovenija nekoć nama dok im EU nije zavrnuo ruke. Guštali su i srbomrsci. Autoritativno, kao da to govori čelnik velike svjetske sile, u izljevu euroljublja zaprijetio je: "Srbija sa zakonom o univerzalnoj jurisdikciji nad državljanima Hrvatske ne može ući u Europsku uniju i Hrvatska to neće dopustiti!" Još smo ga čuli kako, kakvog li kopernikanskog obrata, od Srbije brani načela europskog uhidbenog naloga, onog istog zbog kojeg je bio spreman i Hrvatsku potopiti. Svoje je dociranje završio zaključkom kako je to i Beogradu "savršeno jasno" očito imajući na umu kako se proveo on, i Hrvatska s njim, kad je pokušao EU nametnuti svoja viđenja Europskog uhidbenog naloga (EUN) i ugovornih obveza. Znači, uči i ta znanja širi. Možda će tako, naravno kada prođu parlamentarni izbori, a najkasnije kad EU to zatraži, tako odlučno reći zašto i Srbija ne bi mogla s univerzalnom jurisdikcijom u EU, kad je imaju i neke članice EU, pa i Hrvatska. Rekao je to, ne polemizirajući s premijerom, i predsjednik na odlasku u intervjuu Večernjem listu.

"Univerzalna jurisdikcija u hrvatskom pravu", naziv je i poglavlja u radu Maje Munivrane Vajde, docentice na katedri za kazneno pravo u Zagrebu. U članku 16. našeg Kaznenog zakona piše da se za kaznena djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom naše kazneno zakonodavstvo primjenjuje prema svakome bilo gdje u svijetu. Dok se Srbija ograničava na SFRJ i djela počinjena od 1991. Ali i HDZ Jadranke Kosor je u izbore ušao s protuustavnim i niškorisnim Zakonom o ništetnosti srbijanskih optužnica, pa zašto i SDP ne bi na činjenično neutemeljenom domoljublju pridobivao simpatije birača. SDP, pa i Josipović, i danas s pravom grintaju zbog tog zakona. Ali, oni koji čine kojekakva normativna čuda, a jednome svjedočimo s novim Obiteljskim zakonom, već tri godine ne mogu ukloniti zakon koji je navodna prepreka rješavanju slučaja branitelja Veljka Marića!?

I Branimir Glavaš godinama je gandhijevski prkosio našim institucijama, a sada jedva čeka, od Sabora nadalje, da ih počasti svojom prisutnošću pa i Županijski sud, koji ga je u "političkom procesu" nepravomoćno osudio, ili Vrhovni sud, koji se nije dao podmititi njegovim pajdašima. HDSSB godinama je šutio o viđenju političkog rada Milorada Pupovca, no taj su desetljećima gomilani gnjev istresli kad se on usudio, zbog žrtava zločina u Osijeku, izvesti asocijativni performans sa selotejpom na srcu i simbolima zločina na umu. Veliki Hrvati tada su u njemu otkrili drskog Srbina kojem su "hrabro" očitali lekciju o granicama i zloporabama slobode političkog govora. I za kraj, kad smo se skrivali po mišjim rupama, nije nam smetalo "Za dom spremni" na srcu hosovaca, a danas svjesni važnosti sloboda, odgovornosti i vladavine prava, noću izlazimo kako bismo se obračunali s navodnim zloporabama slobode izražavanja. Principi su za tvoje, ali ne i za moje!

>>Pupovac u Saboru dijelio selotejp: Akumulator je bio prevelik da ga donesem

>>HDSSB se obrušio na SDSS i Pupovca zbog selotejpa

Komentara 124

DU
Deleted user
09:41 10.02.2015.

Pustimo mi Glavaša na miru - tamo gdje su Hrvati pokazali "očnjake", ti gradovi nisu pali. Eno slučaj Gospića, nisu ušli! Nisu se usudili... Time je očuvano ne samo mnogo života nevinih i imovine nego je učvršćen taktički položaj RHH na bojišnicama jer su ti gradovi ostali "uklinjeni", kako glasi izraz. Što Pupovac nije iznio podatak koliko njegovih manjinaca ima u Vladi RH? Zamislite glas pok. Tomića kako deklamira sastav Vlade: Lalovac, Opačić, Ostojić itd. itd. Jelda zvuči kao CZ iz BG? Zato su nam i strmeknuti svi gospodarski pokazatelji, sve u crveno-belom, kako se i priliči takvim dvoličnim tipovima...

AM
amky1
09:33 10.02.2015.

Nek Pupovac kaže koliko Hrvata u Srbiji ima priliku organizirati konferenciju za tisak i da ga javnost uopće sasluša bez obzira na stavove.

GO
Gomila
09:48 10.02.2015.

pupovac je najveci neprijatelj hrvata taj mrzi sve sto je hrvatsko

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije