Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stranac u jadranu

Veliki bucanj ušao u Rječinu i ne zna se vratiti u more

bucanj (1)
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/5
31.08.2010.
u 19:25

Rijetka riba u Jadranu, nakon što je dva dana plivala uz riječku obalu, danas popodne ušla u Rječinu.

Veliki bucanj, vrlo rijetka vrsta riba u Jadranu, koja je u nedjelju navečer primijećena u plićaku u moru nedaleko od riječkoga kontejnerskog terminala Brajdica, danas oko 18 sati ponovno je viđena, ali ne u moru nego u Rječini.

Od ušća Rječine u more koje je nedaleko od mjesta gdje ju je u nedjelju vidio Marin Kirinčić, ravnatelj riječkoga Prirodoslovnog muzeja, bucanj je zaplivao uzvodno i našao se u rijeci gdje su njegovo sporo kretanje kroz vodu i povremeno okretanje na bok privlačili pozornost šetača koji su se zatekli na pješačkom mostu.

Po svom izgledu bucanj je vrlo neobičan, ima ogromnu glavu na koju je nasađen rep, nema trupa, a umjesto ljusaka ima debelu kožu često obraslu nametnicima. Riječki je bucanj primjerak otprilike metar dužine, težak stotinjak kilograma sivo-plave boje čija je leđna peraja izvirivala iznad površine Rječine koja je na tom mjestu duboka tek metar.

Bucanj je plivao u "začaranom krugu" neprestano se krećući uzvodno prema dubljem dijelu rijeke da bi se nakon nekog vremena vraćao. Inače, riječ je o manjem primjerku vrste jer ove ribe mogu narasti i do četiri metra dužine i težiti čak dvije tone. Žive u toplim tropskim morima, uz koraljne grebene, a hrane se glavonošcima i rakovima.

Kako veliki bucanj nikako danas nije htio zaplivati nizvodno prema ušću, o njegovu boravku u Rječini obaviješteni su stručnjaci iz Prirodoslovnog muzeja koji će ga večeras pokušati "odvući" iz Rječine u more.

Ključne riječi

Komentara 3

PJ
Pjesma
21:28 31.08.2010.

Nadam se da je brižna \"ribica\" otišla u Jadran i da se više neće vraćati. Svaka čast roniocu i onom drugom barbi koji su joj u tome pomogli. Adio!

GE
geezer
11:23 01.09.2010.

dok svi drugi spavaju ribari se karaju!

MA
maxxxx
15:04 01.09.2010.

čudo da ga nije netko nabio na osti pa se slikao za večernjak koji bi odmah objavio članak o velikom podvigu hrabrog ribolovca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije