Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branitelji

'Veliki broj građana nalazi se u teškoj situaciji, a Ovršni zakon dovodi ih u još nepovoljniji položaj'

Deložiranje obitelji Brlenić
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
13.01.2015.
u 14:00

Komentirali su i današnju deložaciju obitelji Brlenić. Kažu da je to ''tek jedan u nizu primjera kakve sve negativne posljedice na pojedinca, obitelj, pa i čitavo hrvatsko društvo ima provedba Ovršnog zakona''.

Deložacije do kojih u posljednje vrijeme dolazi svakodnevno potaknule su Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi da se oglase priopćenjem u kojem su reagirali na Ovršni zakon. Istaknuli su da Ovršni zakon ne štiti pravo na dom pojedinca i da je potrebna njegova hitna izmjena.

- Veliki broj građana nalazi se u teškoj ekonomskoj situaciji te jedva podmiruje osnovne životne potrebe, a Ovršni zakon, koji je trenutno na snazi, dovodi ih u još nepovoljniji položaj. Zbog toga smatramo da je potrebna hitna izmjena tog zakona pri čemu se treba voditi modelima nekih europskih zemalja u kojima je jedno od osnovnih prava čovjeka – pravo na dom- navode u priopćenju.

Također apeliraju na Ustavni sud da do izmjene zakona ''zabrani daljnju primjenu spornih odredbi ovršnog zakona ili da čitav zakon stavi izvan snage, s izričitom zabranom daljnjeg postupanja te da poništi sva rješenja o ovrsi koja su donesena dosadašnjim Ovršnim zakonom''.

Osvrnuli su se i na današnju deložaciju obitelji Brlenić.

- Zoran Brlenić, njegova supruga koja boluje od raka štitnjače te njihovih troje djece prisiljeni su iseliti iz vlastitog doma zbog nemogućnosti vraćanja kredita uslijed Zoranovog otkaza u NK Varteksu i suprugine bolesti. Ovo je tek jedan u nizu primjera kakve sve negativne posljedice na pojedinca, obitelj, pa i čitavo hrvatsko društvo ima provedba Ovršnog zakona- poručuju u priopćenju.

Također ističu da ''ovakav tip zakona stavlja u neugodan položaj ne samo obitelj, već i policajce koji su prisiljeni izvršavati deložacije i ulaziti u sukobe s hrvatskim građanima koji štite deložirane, odnosno štite temeljno pravo čovjeka na vlastiti dom''.

- Posao vladajućih je donošenje zakona koji će štiti hrvatske građane i omogućiti im sva temeljna prava čovjeka, no Ovršni zakon najbolji je primjer kako sustav ne funkcionira te zbog toga civilne organizacije moraju preuzimati posao države. Netko mora stati u obranu nezaštićenih- zaključuju u priopćenju.

>> Policija užetom spušta aktiviste s tavana, Sinčića odveli u maricu

Komentara 4

VE
verakruz
18:12 13.01.2015.

Svaka čast branitelji! Treba se staviti na stranu potrebitih, ugroženih, obespravljenih i nezaposlenih. To ova bešćutna Vlada namjerno radi, da se ljudi isele iz Hrvatske jer ostaju bez domova i bez ičega!

BB
brle brkić
18:06 13.01.2015.

kako to da nitko u eu parlamentu nije donijo ili predložijo rezoluciju o ovoj temi svakidašnjoj,uvatili se šešelja a vamo guše

Avatar cluesblues
cluesblues
17:08 13.01.2015.

htjeli smo zivjet u kapitalizmu, i to je to - uzmes kredit, das nekretninu u zalog, nemozes odplacivat i ostajes bez zaloga…u kapitalistickim zemljama se svakodnevno ovrsi tisuce nekretnina i pokretnina - istina je da je to zivotna tragedija za one koji ostaju bez svega, ali problem je takodjer sto kod nas prilikom podpisivanja ugovora ne postoji svijest o odgovornosti vlastitog podpisa na ugovor sa bankama a mnogi posudjuju i od lihvara premda bi morali bit svjesni kolko je to opasno…

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije