Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUTIRANI INSEKTI

Veliki azijski stršljeni zaposjeli Slavoniju i Baranju: Nakon uboda Slavonac dobio infarkt

Stršljen
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/4
09.09.2016.
u 15:43

Ubod je preživio zahvaljujući brzoj i razboritoj reakciji supruge

– Suprug je prije dva tjedna navečer oko 22 sata izišao u dvorište gdje ga je stršljen ubo ispod pazuha. Utrčao je u kuću i rekao: "Vodi me na Hitnu, nije mi dobro." Dok sam uzela ključ od automobila, Pero je već pao i počeo se gušiti. Naglo mu je oticao jezik i bio je kao paraliziran. Sjetila sam se da imam neke kapi za alergiju i to mu dala. Dok nije došla Hitna pomoć, nekako sam mu izvukla jezik da se ne uguši. Liječnici su mu dali injekcije, ali prije 14 godina operirao je srce i ima premosnice pa je dobio infarkt. Bio je na intenzivnoj njezi u bolnici sedam dana, ali sada je dobro – ispričala je Dragana Jelečević, supruga stradalog Pere, za Glas Slavonije.

Dodala je i kako su stršljeni koje i dalje viđa u svom dvorištu nevjerojatno veliki, a osoba koja ih je po pozivu došla ukloniti kazala je kako je riječ od azijskom odnosno indijskom stršljenu.

– Do sada sam se susreo s tom vrstom stršljena u Dopsinu, Dardi i Bocanjevcima. U Bocanjevcima ih je samo na jednom mjestu bilo nekoliko tisuća. Najvjerojatnije su stigli u Slavoniju i Baranju s drvenim trupcima iz Indije. Do sada su se već križali s domaćom vrstom, došlo je do mutacija pa su još opasniji. Veliki su od četiri do pet centimetara, a na leđima su im žute boje s crnim prugama. Najčešće se nalaze na tavanima i u šupljem drveću. Napadaju bez ljudima vidljivog razloga, pogotovo kada imaju ličinke i kad se osjećaju ugroženima – kazao je stručnjak.

– Stršljeni su aktivni cijeli dan, posebice u sumrak i u ovo doba godine kada se razmnožavaju i nemaju drugog posla osim traženja novih skloništa gdje će prezimiti. Domaći, tzv. ljuti stršljen, dug je do tri centimetra, a azijski su veličine do pet centimetara. Produciraju više otrova pa je rezultat nakon njihova uboda kod boležljivijih i ljudi slabijeg imuniteta te alergičara opasniji – poručuje dr. sc. Mirta Sudarić Bogojević

Upozorava kako većina i težina simptoma ovisi o mjestu i dubini uboda. – Nije isto ako stršljen nekoga ubode u glavu, vrat ili u tijelo. Glava i vrat su najosjetljiviji i što hitnije treba reagirati, pogotovo ako je ubod u usnoj šupljini. Mjesto treba hladiti ledom i odmah otići u bolnicu. Ako je reakcija lokalizirana, odnosno javlja se svrbež i mjesto crveni to se može rješavati i narodnim lijekovima, no ako se osjeti otežano disanje, pad tlaka i nesvjestica, to su već reakcije prije anafilaktičkog šoka i ako se ne reagira brzo, može nastupiti smrt.

Iako pčele ugibaju nakon prvog uboda, stršljeni i ose se ne predaju tako lako. Oni mogu čovjeka ubosti odjednom i nekoliko puta, preživjeti i napadati i dalje.

Azijski stršljen nezaustavljivo se širi, jer u našim krajevima nema prirodnih neprijatelja, npr. ptica i slično, koje ih uništavaju u njihovu prvobitnom staništu.

>> Snažna alergijska reakcija: Policajac preminuo nakon uboda stršljena!

Komentara 9

LA
Lavica7
16:23 09.09.2016.

Uvezenih trupaca iz Indije...i to uvozimo?! Hvala strsljenima inace ne bismo znali.

Avatar superhik74
superhik74
16:52 09.09.2016.

Evo uzivamo sve blagodati globalizacije. Slavonci uvoze drvo iz Indije jer u nas nema drva , pogotovo u Slavoniji ?

Avatar Keep_calm
Keep_calm
22:38 09.09.2016.

"Napadaju bez razloga, pogotovo kada se osjećaju ugroženima, kazao je stručnjak. " Autor: Večernji list. Još jedan u nizu bisera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije