Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čakovec

Velike svjetske sile utjecale na povećanje komunalne naknade

naknada cakovec
vjeran zganec rogulja
26.03.2010.
u 15:15

Smanjenje komunalne naknade u Čakovcu nakon tri mjeseca dočekali su frizerski saloni, ugostitelji, knjigovodstveni uredi i prodavaonice

Potaknuti valjda alarmantnim brojkama o zatvorenim obrtima u Međimurskoj županiji, u Čakovcu su nakon tri mjeseca ponovno mijenjali iznose komunalne naknade, prepolovivši račune za proizvodne djelatnosti.

Smanjenje su tako dočekali i frizerski saloni, ugostitelji, knjigovodstveni uredi i trgovine. Kako je rekao predsjednik Gradskog vijeća Gordan Vrbanec, žele tako potaknuti proizvodnju i razvoj gospodarstva. O tome govori i gradonačelnik Branko Šalamon. No, pitanje je zašto se onda prije tri mjeseca naknada uopće povećavala.

Gradska se vlast opravdava da su jedan od razloga poskupljenja potkraj prošle godine bile i najave svjetskih sila o izlasku iz recesije!?

Kad su shvatili da se optimizam svjetskih sila nije proširio i na Hrvatsku, u kojoj se iz dana u dan zatvara sve više radnih mjesta, pa se bilježi i rekordna nezaposlenost, u gradu su se predomislili i upola smanjili naknadu za proizvodne djelatnosti.

Posebno, vele, žele pomoći obrtnicima kojima je naknada potkraj godine povećana 100 posto.

Za stambene prostore, garaže, banke, mjenjačnice, kladionice i osigurateljne kuće naknada se neće smanjiti, ostaje kako je odlučeno prije tri mjeseca.

Uplatnice su već poslane na adrese, pa iz gradskih službi poručuju obrtnicima i tvrtkama koje su već dobile uplatnice s uračunatim povećanjem i platile račune, da će im se račun na sljedećoj uplatnici umanjiti za preplaćeni iznos.

Zavrzlama u vezi s naknadama došla je kao šlag na tortu oporbenim vijećnicima u čakovečkom Gradskom vijeću.

- Da ova vlast nema koncepciju rješavanja problema, pokazuje i promjena odluke o komunalnoj naknadi donesene potkraj prošle godine.

Već na idućoj sjednici predlažu kozmetičko smanjenje iznosa komunalne naknade za proizvodne prostore. Ipak, ostaje gorak okus jer je na kraju povećanje u usporedbi s 2009. godinom 30 posto, što je prava antirecesijska mjera i pomoć gospodarstvu - ironično će vijećnik Renato Slaviček.

 Gradonačelnik Branko šalamon kazao je da se u povećanje naknade išlo zbog toga što se dotadašnjim iznosima naknada nisu mogle ispunjati obveze. - Možemo ukinuti svima u gospodarstvu komunalnu naknadu, no onda ne bismo mogli financirati komunalnu infrastrukturu, što je neprihvatljivo - kazao je Šalamon. U tijeku je kontrola površina za koje se naknada plaća. Naplata počinje nakon što se izda uporabna dozvola, no ima slučajeva da se kuća počne graditi, a onda radovi stanu ili pak se useljuje u bespravno sagrađene zgrade. Razmišlja se i o ortfoto-snimkama za utvrđivanje površina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije