Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proštenje

Velika Gospa pobratimila župe Bednju i Videm

gospa (1)
presnimila Lj. Risek
16.08.2012.
u 09:57

Povelju o bratimljenu na središnjoj poldanjoj misi potpisali su župnici vlč. Zorislav Šafran i pater Tarzicij Kolenko

− Naša Nebeska zaštitnica, Naša majčica, Naša Gospica  – riječi su to kojima se veliko mnoštvo vjernika okupljenih u župnoj crkvi sv. Marije u Bednji na Velikoj Meši utjecalo Gospi i molitvom tražilo njenu zaštitu za zdravlje, obitelj, spas od neimaštine, pomoć u nevolji. Atmosfera je to koju smo u Bednji zabilježili na blagdan Velike Gospe, zaštitnice župe i najvećeg vjerskog blagdana bednjanskoga kraja, na čiju su proslavu toga dana pohrlile stotine vjernika iz svih bednjanskih župa, ali i i iseljeni mještani iz Lepoglave, Ivanca, Višnjice, Slovenije, Zagreba, Varaždina… 

Ovogodišnje slavlje uveličano je i bratimljenjem bednjanske župe Uznesenja Blažene Djevice Marije i slovenske župe sv. Vida iz Vidma. Povelju o bratimljenju potpisali su župnici vlč. Zorislav Šafran i pater Tarzicij Kolenko, a tim povodom u Bednju je doputovalo šezdesetak vjernika iz Vidma te nekoliko slovenskih svećenika koji su koncelebrirali misi što ju je predvodio ivanečki župnik vlč. Zoran Gložinić.

− Bratimljenje dviju župa samo je nastavak dugogodišnje prekogranične suradnje dviju sredina. Uz Školu nogometa za osnovnoškolce koju zajedno provodimo već više godina, tijesno surađuju i kulturne udruge, vatrogasci i umirovljenici, a kruna toga bilo je i lanjsko bratimljenje općina Bednja i Videm te zajedničko kandidiranje projekata važnih za obje sredine fondovima EU – kazao je bednjanski načelnik Mirko Bistrović. U čast potpisivanja povelje zasvirali su i bednjanski Kavaliri. Svečanosti bratimljenja župa odazvao se i videmski načelnik Friderik Bračič. Rijeka hodočasnika i posjetitelja i ove je godine zakrčila glavni bednjanski Trg sv. Marije. Među vjernicima uočili smo i one koji su se odazvali pozivu Općine Bednje i KUD-a Franje Serta – Josipa Genca i na vjersko slavlje došli u starinskim narodnim nošnjama te time obnovili nekadašnje običaje po kojima se na Veliku Mešu dolazilo u svetiješnjim nošnjama i rupcima krunašima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije