Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
diljem zemlje

Velika akcija u Njemačkoj: Pretražuju se islamski centri, udruge, više od 500 policajaca na terenu

German interior ministry conducts searches of Islamic centers
Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS
1/5
16.11.2023.
u 09:46

Pretražuju se prostorije islamističkih udruga, organizacija, udruženja…

Više od 500 policajaca i istražitelja državne sigurnosti upalo je u četvrtak u 6 sati ujutro u 58 zgrada diljem Njemačke. Racija je usmjerena na opasne islamiste. Kako je priopćila policija, pretražuju se prostorije islamističkih udruga, organizacija, udruženja…

Zbog istrage, a u skladu sa zakonom o udrugama, potrebno je osigurati dokaze i oduzeti imovinu iz udruga. Najviše istražitelja, policajaca i službenika sudjelovalo je u akciji u Hamburgu, gdje je više od 200 službenih osoba pretražilo ukupno 32 objekta. Pretraženi su „Islamski centar Hamburg e.V.“ (IZH), udruženje „Islamska akademija Njemačke e.V.“ (IAD) i „Udruženje pristaša iransko-islamske džamije u Hamburgu e.V. i drugi“, piše Fenix Magazin.

Osim u Hamburgu i Berlinu, islamističke prostorije pretražuju se i u Donjoj Saskoj i Bavarskoj, Hessenu, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Baden-Württembergu. Policajci su upali i u udrugu „Salman Farsi Moschee e.V.” u Langenhagenu, Donja Saska, udruženje „Islamische Vereinigung Bayern e.V.“ (IVB) u Münchenu i udruženje “Islamska zajednica šiitskih zajednica u Njemačkoj e.V. (IGS)” u Berlinu. U glavnom gradu pretražuje se ukupno pet nekretnina.

VEZANI ČLANCI:

Pristup islamskom kulturnom centru Neukölln na Harzer Straße isprva je bio odgođen zbog metalnih vrata. Policija je ugasila uličnu rasvjetu ispred kuće kako bi policajci mogli prići neprimijećeni.

Prema riječima službenika državne sigurnosti, ne postoji nikakva posebna zabrana rada klubova i udruga povezana s racijom. Mjere služe potkrepljivanju sumnji protiv udruge i njezinih podorganizacija kao i rasvjetljavanju opće strukture udruge.

Razlog je racije “Islamski centar Hamburg” koji je osumnjičen da djeluje protiv ustavnog poretka i ideje međunarodnog razumijevanja. Zato je planirana zabrana klubovima koje financira Iran. Iz Irana se financira i teroristička organizacija Hamas, prenose njemački mediji.

Prema podacima Saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka od prošle godine, “Islamisches Zentrum Hamburg e.V.” (IZH) osnovan je 1962. godine i uz veleposlanstvo Irana najvažnije je predstavništvo Islamske Republike Iran u Njemačkoj.

Aktivnosti IZH-a, koji je pokrovitelj „Imam-Ali-Moschee“ sa sjedištem u Hamburgu, usmjerene su na širenje islamskog učenja sa šijitsko-iranskim utjecajima u Njemačkoj i Europi. U tu svrhu IZH organizira, između ostalog, redovite molitve i predavanja, vjerska slavlja te jezične i druge tečajeve.

Video: Izraelska vojska objavila snimku tunela iz Gaze

Komentara 32

T7
Toro. 71
09:58 16.11.2023.

Počelo je!!!

5S
505.scrtom
10:48 16.11.2023.

sasvim normalno da njemačka nešto protiv radikalnih islamista poduzima koji počinju tražit kalifat i demonstrirat sa zabranjenim zastavama i simbolima.

SA
Satnik1111
10:07 16.11.2023.

Dobro jutro, kako s tim stojimo u Hrvatskoj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije