Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milijun eura

Veleučilištu Karlovac high-tech oprema kakve još nema u regiji

veleuciliste01_krs_031110
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
04.11.2010.
u 10:14

Čak je i Institut Ruđera Boškovića dobio manje novca. Intrepid EU osigurao je nepovratnih 736.000 eura, što je najveće ulaganje u znanost u sklopu programa IPA

U staroj zgradi površine 520 četvornih metara, u sklopu Veleučilišta Karlovac, uskoro će biti uređen i opremljen suvremeni strojarski laboratorij. U njemu će raditi četiri inženjera strojarstva.


Seminari i usavršavanja
Održavat će se tu i stručni seminari i radionica za potrebe usavršavanja zaposlenih te stvoriti kapaciteti za podršku istraživanju i razvoju u karlovačkoj industriji. Još bolji uvjeti studiranja, kao i logistička podrška malim i srednjim poduzetnicima u segmentu strojarstva, ostvarit će se do travnja 2012. godine zahvaljujući projektu Intrepid, vrijednom milijun i 40.000 eura. Od toga je Veleučilište od Europske unije u sklopu programa IPA dobilo nepovratnih 736.085 eura. Ministarstvo znanosti osiguralo je 260.027, a Veleučilište 43.996 eura.
– To je najveći dodijeljeni iznos. Manje od nas dobio je čak i Institut Ruđer Bošković. U stvaranju prioriteta i odabiru sadržaja kojim će se projekt baviti sudjelovali su predstavnici i zaposlenici iz više od 20 vodećih tvrtki u županiji. Za naš je ključno što ćemo za 642.016 eura kupiti high-tech opremu, kakva još ne postoji u regiji – rekao je dekan Veleučilišta prof. dr. sc. Branko Wasserbauer. Dodao je da će time bitno povećati kvalitetu studiranja, omogućiti sadašnjim i budućim studentima stjecanje znanja i vještina za rad u području visoke tehnologije, te stvoriti ljudski i tehnološki potencijal prijeko potreban za podizanje razine kvalitete proizvoda i usluga. To će u konačnici povećati konkurentnost županije i regije.

Konkurentan proizvod
– Jedino proizvodnja stvara novu vrijednost. Tu poruku neprestano šaljemo, a i ovaj projekt pokazuje da se isplati školovati na tehničkim studijima – poručio je dekan Wasserbauer.  
Predsjednik Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman kazao je da je u procesu približavanja EU vrlo važno podignuti razinu stručnosti zaposlenika.
– Ljudski čimbenik vrlo je važan. Svaki projekt koji teži osposobljavanju mladih, ali i da gospodarstvo ima što bolju stručnu pomoć u stvaranju kvalitetnog i izvozno konkurentnog proizvoda, za svaku je pohvalu. Veleučilište Karlovac ključan je partner za razvoj ljudskih potencijala, kao i županije – napomenuo je predsjednik Komore Zlatko Kuzman. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije