Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stop diskriminaciji studenata

Veleučilišta i visoke škole podržavaju prijedlog zakona o visokom obrazovanju

Svečanost obilježavanja Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
09.03.2022.
u 09:53

Vijeće podržava i promjene koje će omogućiti uvođenje novih i učinkovitijih modela upravljanja u visokom obrazovanju i razvoj novih financijskih modela

Vijeće veleučilišta i visokih škola podržava prijedlog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, ističući da će njegovo donošenje rezultirati dugoročnim pozitivnim učincima za sve dionike u akademskoj zajednici.

Vijeće posebno podržava odredbe zakona koje se odnose na promjenu stručnog naziva kojim se stječe završetkom stručnog diplomskog studija u stručni magistar te predviđaju mogućnosti da studenti koji su završili stručne diplomske studije mogu, uz dodatne uvjete, upisivati specijalističke poslijediplomske studijske programe, ističe se u priopćenju Vijeća veleučilišta i visokih škola.

Ovim se izmjenama, smatra Vijeće, ispravlja dosadašnja diskriminacija studenata stručnih studija.

Vijeće podržava i druge izmjene poput ujednačavanja terminologije te promjene naziva visokih učilišta koja izvode stručne studije iz visokih škola u veleučilišta, kao i promjene koje će omogućiti uvođenje novih i učinkovitijih modela upravljanja u visokom obrazovanju i razvoj novih financijskih modela, što će rezultirati unaprjeđenjem kvalitete i jačanjem kapaciteta visokih učilišta, dodaje se u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama Vijeća.

Svakom pojedinom veleučilištu, visokoj školi te Vijeću studenata veleučilišta i visokih škola Vijeće predlaže da aktivno sudjeluju u javnoj raspravi te podrže navedene odredbe predloženog Zakona s ciljem definiranja njegovog konačnog teksta.

Vijeće veleučilišta i visokih škola čine 34 visoka učilišta, veleučilišta i visoke škole koje imaju Dopusnicu za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja, a prijedlog novoga Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti Vijeću su predstavili ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i državni tajnik Ivica Šušak na sjednici održanoj 7. ožujka.

VIDEO Radovan Fuchs: Ne preporučamo prelazak na online nastavu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije