Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kotromanović u Beču

Veleposlanstvo RH u Austriji postaje kontaktni centar NATO-a

'05.09.2012., Sarajevska bb, Zagreb - Ministar obrane Ante Kotromanovic primio je u administrativnom sjedistu MORH-a pripadnike OS RH - vrhunske sportase koji su nastupili na Olimpijskim igrama u Lond
Sanjin Strukić/PIXSELL
18.01.2013.
u 19:05

Austrijski ministar je izjavio kako je Hrvatska čimbenik stabilnosti u regiji, rekao je Kotromanović

Ministar obrane RH Ante Kotromanović u petak se u Beču sastao sa svojim austrijskim kolegom Norbertom Darabosem, u sklopu uzvratnog posjeta Republici Austriji. Kotromanović je nakon sastanka novinarima rekao da su razgovarali o dosadašnjoj bogatoj bilateralnoj suradnji dviju zemalja i njihovih obrambenih sustava i mogućnostima njezina proširenja, suradnji u međunarodnim mirovnim misijama UNDOF na Golanskoj visoravni i KFOR-u na Kosovu, pristupanju RH Europskoj uniji te o situaciji u jugoistočnoj Europi i svijetu, s posebnim osvrtom na stanje u Siriji.

- Zbog zajedničkog hrvatsko-austrijskog vojnog kontingenta na Golanu, oprezni smo i stalno pratimo razvoj situacije u Siriji, kako bi pravovremeno mogli reagirati - istaknuo je hrvatski ministar obrane, dodavši kako je na sastanku izraženo obostrano zadovoljstvo suradnjom oružanih snaga dviju zemalja u misiji UNDOF-a na Golanskoj visoravni u kojoj Austrija sudjeluje od sredine sedamdesetih godina te u sklopu KFOR-a na Kosovu.

- Hrvatska i Austrija imaju izuzetno dobre i prijateljske odnose i intenzivnu suradnju na svim područjima pa tako i na području obrane“, dodao je, napomenuvši kako je bilo riječi i o sastanku ministara obrane srednjoeuropskih zemalja, koji će se održati početkom ljeta ove godine u Hrvatskoj, uz nazočnost i austrijskog ministra obrane Darabosa.

- Tu ćemo prigodu iskoristiti i za demonstraciju, odnosno vojnu vježbu njihovih i naših specijalaca - najavio je ministar Kotromanović, istaknuvši kako je sa svojim austrijskim kolegom dogovorio i nastavak suradnje hrvatskih i austrijskih specijalnih postrojbi, zimi u Austriji, a ljeti na moru u Hrvatskoj.

- Što se tiče Austrije, dogovorili smo se da će hrvatsko Veleposlanstvo u Beču biti kontaktno mjesto za NATO slijedeće dvije godine, obzirom da neutralna Austrija nije članica tog vojnog saveza - rekao je hrvatski ministar obrane, ustvrdivši kako je to \"interesantna novina kako za RH tako i za Austriju“.

Ministar Kotromanović zahvalio je austrijskom kolegi na ukazanom povjerenju, ali i na potpori Austrije u procesu pristupanja RH članstvu u EU. Hrvatski ministar obrane je rekao da vjeruje kako je ovaj posjet Beču novi poticaj još kvalitetnijoj suradnji u budućnosti na raznim hrvatsko-austrijskim projektima.

- Jedan od njih je i zajedničko prenošenje naših stečenih iskustava u predpristupnim pregovorima s EU na zemlje regije - rekao je hrvatski ministar obrane. Kao jedan od važnih vidova regionalne suradnje naveo je i međunarodnu suradnju u sklopu zagrebačkog centra RACVIAC-a. Napomenuo je kako je ministra Darabosa posebice interesiralo hrvatsko mišljenje o stanju u regiji, prvenstveno u Srbiji, BiH i na Kosovu.

- Austrijski ministar je izjavio kako je Hrvatska čimbenik stabilnosti u regiji, istaknuvši važnost njenog ulaska u EU 1. srpnja ove godine za cjelokupnu regiju i Europu - rekao je ministar Kotromanović, napomenuvši kako djele zajednički stav o potrebi daljnje nazočnosti međunarodne zajednice kao potpori procesima izgradnje stabilnosti i sigurnosti u regiji. Na sastanku se razgovaralo i o iskustvima transformacija oružanih snaga i njihovoj profesionalizaciji. Razgovor sa svojim austrijskim kolegom, ministar obrane Kotromanović ocijenio je \"jako dobrim i uspješnim“. Osim bilateralnih razgovora s ministrom Darabosem, inače gradišćanskim Hrvatom, ministar obrane RH nazočit će u petak navečer i tradicionalnom Časničkom balu u Beču, kao počasni gost. U subotu, zadnji dan trodnevnog boravka u Austriji, ministar Kotromanović posjetit će Gradišće i u Željeznom se sastati s gradišćanskim Hrvatima.

>> Za Patrije, remont MiG-ova, ophodni brod i puške milijardu kn

Komentara 3

JA
jamanuša
19:29 18.01.2013.

koliko ja znam Hrvatska nema vojsku nego neke formacije privatne.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
19:22 18.01.2013.

Hvala ti Bože što smo izašli iz zla i okrenuli se zapadu i civiliziranome svijetu..

CR
crocro
19:44 18.01.2013.

banovina, Slažem se s vama, ali ja bih uz to osobno volio kada bi se još riješili MIG-ova i nabavili koji zrakoplov iz zemalja NATO-saveza, i na taj način pokazali da smo i mi članica NATO saveza.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije