Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog velikog zanimanja

Veleposlanstvo Njemačke u BiH uvelo izmjenu za dobivanje vize

Iseljavanje
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
30.10.2019.
u 09:10

Državljani BiH, Albanije, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore i Kosova mogu do kraja 2020. godine dobiti dozvolu za rad u svakoj branši bez ograničenja

Zbog velikog zanimanja za dobivanje radnih dozvola za rad u Njemačkoj, njemačko Veleposlanstvo u BiH odlučilo je da će se ubuduće moći koristiti samo online zahtjevi za vizu, kako bi se ubrzao proces podnošenja zahtjeva, priopćeno je iz ovog veleposlanstva, piše vecernji.ba.

– Zbog velike zainteresiranosti, termini se dodjeljuju uz pomoć popisa za termine. Molimo da se registrirate na tom popisu za termin u svrhu podnošenja zahtjeva za vizu prema članku 26 stavak 2. Pravilnika o zapošljavanju. Termini se dodjeljuju po kronološkom redoslijedu popisa za registraciju – priopćili su, pišu Nezavisne novine.

Kako su naglasili, vrijeme čekanja na termin trenutno traje duže od godinu dana, a termini za podnošenje zahtjeva će se dodjeljivati do 31. prosinca 2020. godine.

Naime, državljani BiH, Albanije, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore i Kosova mogu do kraja 2020. godine dobiti dozvolu za rad u svakoj branši bez ograničenja.

Inače, Veleposlanstvo Njemačke prošle godine izdalo je 7.800 radnih viza. Od ožujka 2021. na snazi će biti novi zakon koji će znatno olakšati procedure i ukinuti ove restrikcije u vezi sa zapošljavanjem radnika sa zapadnog Balkana za ostale radnike.

Po novim pravilima, izdavanje viza u konzularnim predstavništvima će, pod uvjetom da podnositelj priloži potpunu dokumentaciju, trajati maksimalno četiri tjedna, a termini za čekanje će se znatno skratiti. Jedna od novina će biti lakša nostrifikacija diploma i svjedodžbi, s obzirom na to da većina zemalja nema kompatibilan sustav dualnog obrazovanja kakav vrijedi u Njemačkoj, po kojem studenti u zanatskim usmjerenjima dio nastave obavljaju u učionicama, a dio u radionicama na praksi, a i sam proces nostrifikacije diploma bit će znatno ubrzan.

Komentara 3

NL
ne____lupetaj
09:40 30.10.2019.

E ovo ce dotuci ekonomiju bosne, srbije, crne gore i hrvatske. Pitate se zasto hrvatske kad hrvati mogu na zapad kad pozele, pa jednostavno , sad to mogu i ostali i ne moraju za duplo manje para da rade u hrvatskoj kad mogu u svabiji za duplo vise.

Avatar lepihercegovac
lepihercegovac
09:42 30.10.2019.

ne lupetaj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije