Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Veleposlanik Neven Jurica o hrvatskom predsjedavanju Vijećem sigurnosti UN-a

02.12.2008.
u 08:16

Vijeće sigurnosti UN-a, kojim u prosincu predsjedava Hrvatska, u utorak će održati konzultacije na kojima treba raspraviti i usvojiti program rada za prosinac.

Hrvatski veleposlanik u UN-u Neven Jurica kazao je da je u ponedjeljak održao bilateralne sastanke s veleposlanicima ostalih 14 članica Vijeća sigurnosti, pri čemu je načelno dogovoren mjesečni program rada.

Na današnjim konzultacijama treba se održati formalna rasprava i usvajanje programa rada Vijeća sigurnosti UN-a za prosinac, koji će hrvatski veleposlanik kasnije predstaviti na konferenciji za novinare (12.30 sati EST - 18.30 sati CET).

Tijekom predsjedanja Vijećem sigurnosti UN-a Hrvatsku očekuje zgusnuti raspored rada zbog brojnih mandata mirovnih misija UN-a koji dospijevaju na obnovu, te izvješća o djelovanju misija i insititucija UN-a, uključujući i izvješća predsjednika i glavnog tužitelja Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY)

te izvješće o stanju u Bosni i Hercegovini, Visokog predstavnika međunarodne zajednice Miroslava Lajčaka.

Očekuje se da će u tri tjedna intenzivnog rada Vijeće često održavati i po dvije sjednice dnevno, u jutarnjem i poslijepodnevnom terminu.

Središnji događaj jednomjesečnog predsjedanja Hrvatske Vijećem sigurnosti UN-a bit će tematska rasprava Vijeća zakazana za 9. prosinca, pod nazivom "Globalna sigurnost i međunarodni terorizam", na kojoj će biti nazočan i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon .

Raspravom, kojoj su aktualnost dodatno povećali teroristički napadi u Mumbaiju prošloga vikenda, predsjedavat će hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, a na njoj se očekuje prihvaćanje predsjedničke izjave Vijeća.

Stalna misija RH u UN-u spremno dočekuje predsjedavanje 15-članim izvršnim tijelom UN-a, zaduženim za pitanja mira i sigurnosti u svijetu. Njezini diplomati oslanjaju se na iskustvo 11-mjesečnog članstva u Vijeću, i iskustvo predsjedavanja jednim od tijela Vijeća, Protuterorističkim odborom (CTC).

Hrvatsku do sada prate visoke ocjene za doprinos radu Vijeća sigurnosti UN-a od stalnih članica i drugih zemalja, što po riječima veleposlanika Jurice treba zahvaliti njezinoj dosljednoj vanjskoj politici.

- To govori da Hrvatska ima vjerodostojnu i konzistentnu vanjskopolitičku platformu. Drugim riječima, to govori o aktivnosti Hrvatske u Vijeću i o našoj jasnoj i čvrstoj prepoznatljivosti - istakao je hrvatski veleposlanik.

Na pitanje o doprinosu predsjedavanja Vijećem sigurnosti UN-a za međunarodnu prepoznatljivost i profiliranje Hrvatske, veleposlanik Jurica je kazao kako predsjedavanje Vijećem pridonosi uočljivosti zemlje, ali i sužuje prostor djelovanja jer traži neutralnu poziciju u interesu postizanja konsenzusa.

- Istina je da će Hrvatska pojačati svoju vidljivost na funkciji predsjedavajuće Vijećem, ali će joj u isto vrijeme biti bitno sužen prostor za autonomno djelovanje - kazao je.

Razlog za to, po njegovim je riječima, to što "funkcija predsjedavajućeg Vijeća zahtijeva vještinu vođenja konzultacija iza zatvorenih vrata i neutralnu poziciju kako bi se omogućio konsenzus i jedinstven nastup Vijeća u odnosu na goruće i otvorene probleme u svijetu, kada su u pitanju mir i sigurnost".

Na upit o očekivanjima od tematske rasprave Vijeća sigurnosti UN-a posvećene terorizmu, veleposlanik Jurica je kazao kako očekuje "iscrpnu i produktivnu raspravu", koju će otvoriti i predsjedavati joj hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

- Ono gdje svaka država koja predsjeda Vijećem može dati svoj jedinstven doprinos je izbor teme za javnu raspravu. Naš izbor teme o borbi protiv terorizma poklapa se s posebnom osjetljivošću svjetske javnosti na to zlo modernog doba nakon događaja u Mumbaiju. Tema je prema tome ponovno vrlo aktualna i očekujem iscrpnu i produktivnu raspravu - kazao je Jurica.

Što se tiče predsjedničke izjave koju želimo da Vijeće usvoji ona će biti rezultanta stavova i pogleda svih 15 članica VS-a, dodao je. Hrvatski veleposlanik posebno je naglasio da je hrvatska Vlada ovih dana usvojila i Nacionalnu strategiju borbe protiv terorizma, čime je RH i formalno dokumentom zaokružila svoju državnu poziciju po tom pitanju.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije