Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Veleposlanik čiji otac odaje počast Rusima

Aleksander je mlađi sin Saše Geržine, prvoga slovenskog veleposlanika u Moskvi i predsjednika slovensko-ruskog društva
28. svibnja 2015. u 16:23 1 komentara 802 prikaza
Aleksander Geržina
Foto: Slovenska vlada

Slovenska je vlada potvrdila imenovanje Aleksandra Geržine za novog veleposlanika u Hrvatskoj. Geržina, koji je u tamošnjem ministarstvu vanjskih poslova 2004. vodio odjel za odnose s Hrvatskom, karijerni je diplomat i nekadašnji veleposlanik u Beču. Rođen je 1966. u Mariboru i dolazi iz diplomatske obitelji.

Aleksander je mlađi sin Saše Geržine, prvoga slovenskog veleposlanika u Moskvi, predsjednika slovensko-ruskog društva koje svake godine kod Ruske kapelice na Vršiču obilježava pogibiju ruskih vojnika, ratnih zarobljenika, koje je 1915. zasula lavina dok su gradili cestu preko tog prijevoja. Geržina stariji je i potpredsjednik stranke DeSUS (Stranke umirovljenika), na čijem je čelu ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Zbog odabira imena diplomata koji će naslijediti veleposlanika na odlasku Vojka Volka u Zagrebu, prije nekoliko dana digla se bura u slovenskom medijskom prostoru kad su Geržinu, koji se tada spominjao kao Erjavčev izbor, ocijenili neiskusnim za snalaženje u pogoršanim odnosima koji se mogu očekivati nakon objave rezultata arbitraže vezane za granicu.

"Bude li presuda arbitraže nepovoljna za Hrvatsku, nacionalistička bi retorika u susjednoj državi mogla prerasti u histeriju i političko obračunavanje, a u zapaljivoj predizbornoj kampanji Slovenija bi bila središnja tema. Postupak imenovanja novog veleposlanika u Zagrebu trebalo bi zaustaviti, a na tome mjestu do daljnjeg – barem do kraja godine – zadržati iskusnog Vojka Volka", naveo je slovenski list Delo.

U slučaju da se Erjavec ipak odluči za promjene u veleposlanstvu, bolji bi bio Iztok Mirošič, bivši veleposlanik u Italiji, smatra Delo. No, njega je ministar Karl Erjavec navodno predvidio za upražnjeno veleposlaničko mjesto u Beogradu, iako se Mirošič bio kandidirao za mjesto u Zagrebu. I on, poput Geržine, dolazi iz diplomatske obitelji. Mirošičev otac Drago nekoć je bio veleposlanik u Češkoj i u BiH.

>>Josipović u Beču: Moramo dodatno stisnuti gas i promijeniti društvo

>>Merten: Javni sektor Hrvatske sveprisutan je i guši ekonomiju

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • marsovac:

    treabao je otici za beograd ili republiku srpsku, hi,hi,hi, janez ostaje janez.