Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeremy Corbyn

Vegetarijanac u kratkim hlačama na čelu britanskih Laburista

Jeremy Corbyn
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
14.09.2015.
u 22:00

Dio Britanaca strahuje da će laburisti postati britanska verzija Syrize, radikalno lijevog grčkog pokreta čija je politika doživjela debakl na grčkoj političkoj sceni

Britanski laburisti skrenuli su radikalno ulijevo nakon što je u subotu za novog predsjednika Laburističke stranke izabran Jeremy Corbyn, zagovornik nacionalizacije ranije privatiziranih industrija, kritičar NATO-a i britanskih vojnih intervencija u prošlosti, čovjek koji se o terorističkoj organizaciji Hezbollah izražavao kao o prijateljima, a umanjivao je i zločine Slobodana Miloševića na Kosovu proglašavajući pogrešnom NATO-ovu intervenciju i bombardiranje Srbije.

Traži nacionalizaciju

S Corbynom na čelu Laburistička stranka mogla bi poništiti sav prijeđeni put od ljevice prema centru kojim ju je poveo bivši stranački vođa i premijer Velike Britanije Tony Blair. Corbyn je pobijedio na unutarstranačkim izborima nakon što je bivši šef stranke Ed Miliband izgubio izbore u svibnju, kada je konzervativni premijer David Cameron osvojio svoj drugi mandat koji mu omogućuje da vlada do 2020. godine. No, iako Corbyn i laburisti nemaju šanse doći tako brzo na vlast u Velikoj Britaniji, činjenica da laburisti skreću ulijevo i da će britansku "vladu u sjeni" voditi radikalni ljevičar izaziva potres na političkoj sceni. Corbyn je žestok kritičar američke vanjske politike, a nedavno je priznao da je na referendumu o ulasku Velike Britanije u članstvo Europske zajednice (prethodnice EU) glasao protiv. Dvije islamističke organizacije koje EU i SAD službeno smatraju terorističkim organizacijama, Hamas i Hezbollah, Corbyn je u prošlosti nazivao prijateljima, a 2004. potpisao je inicijativu kojom se tražilo od britanskog parlamenta da proglasi kako nikad nije bilo valjanog opravdanja za intervenciju NATO-a na Kosovu jer se genocid ondje nikad nije dogodio. Tony Blair bio je najveći zagovornik intervencije protiv Srbije na Kosovu, no njegova kasnija primjena doktrine "humanitarne intervencije" na Irak ostavila je trajno loše posljedice na njegovu ostavštinu među laburistima. Corbynova pobjeda na unutarstranačkim izborima bila je neočekivana jer su radikalno lijevi kandidati na izborima unutar Laburističke stranke uvijek bili percipirani kao "žrtvena janjad", iako uvijek prisutni u utrci, uvijek su bili marginalci i autsajderi s praktički nikakvim šansama. No, ovaj put promijenjen je način izbora predsjednika stranke jer su se svi birači u Velikoj Britaniji mogli registrirati kao simpatizeri Laburističke stranke i tako steći pravo glasa na unutarstranačkim izborima. Stranka je donedavno imala 187 tisuća članova, a u posljednjih nekoliko mjeseci dobila je još 112.000 registriranih simpatizera i 105.000 novih članova. Mnogi novopridošli članovi i registrirani simpatizeri glasali su upravo za Corbyna jer su ga vidjeli kao oličenje pobune protiv centrističkog smjera koji je Laburističkoj stranci zadao Blair.

Lov na neodlučne birače

Corbyn tvrdi da želi osvojiti glasove birača koji u pravilu ne glasaju na izborima jer im je politika odbojna. – Mnogim ljudima politika je odbojna jer glavne strane ne govore ništa dovoljno drukčije o pitanjima kako trebamo voditi gospodarstvo – rekao je Corbyn na stranačkom skupu u petak. Toga jutra novi vođa britanskih laburista, inače vegetarijanac i osoba koja nikad ne pije alkohol, snimljen je pred svojom kućom u sjevernom Londonu dok je izlazio u šetnju u kratkim hlačama i tenisicama. Mnogi birači Laburističke stranke u Velikoj Britaniji razočarani su i ekonomskom politikom koju je stranka vodila u vrijeme Tonyja Blaira, a koja je dovela do privatizacije i deregulacije tržišta, što mnogi povezuju s ekonomskom krizom. Corbyn predstavlja potpuni zaokret stranke i mnogi na političkoj sceni Velike Britanije strahuju da će se laburisti pretvoriti u britansku verziju Syrize, radikalno lijevog pokreta u Grčkoj.

>> Ljevica nije uspjela transformirati moderni svijet

>> Jaše, puca, twitta i nadživjela je većinu svojih suvremenika

Komentara 3

ST
Stipeprof
02:20 15.09.2015.

Ljudi su počeli shvaćati da je kapitalizam zlo i da nas jedino može spasiti povratak marksizmu i socijalizmu. Sad to više nije mala Grčka nego jedna od svjetskih velesila.

DU
Deleted user
06:23 15.09.2015.

Taj bi nacionalistiziral imovinu. Odoše laburisti u roporarnicu povijesti. Nitko takvima koji bi jednima uzimali (radišnima), a davali niš koristima i lijenčinama, više ne vjeruje. Evo, u Australiji je pobijedio bogataš koji je protiv socijaliziranja, protiv potpore homo. ekzuaalcima. Zdravi elementi po svuda u svijetu još su tu i bude se - protiv multikulturalizma, i nacionalizatora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije