Većini sezonaca plaća do 4500 kn: Neki su radili više od 10 sati dnevno i bez slobodnog dana
Više od 10 sati dnevno radilo ih je 16%, bez slobodnog dana 28%, a njima 17% nisu plaćeni prekovremeni
Komentari 27
sramoto,to pohlepni ugostitelji zarade u jednom danu..kava 15 kn,piva sok 20-25
Rad 12 sati dnevno plaća preko papira 3200.kn.Na crno 1500kn.Smještaj 8 osoba u jednoj prostoriji. Sramota od gazde koji je u talu sa inspekcijom, Pa tko će doći raditi po tim uvjetima.
Poslodavce treba drastično kažnjavati, koji ne rade po zakonu i propisima. Kakav minimalac? Taj novac kasnije nedostaje kako u zdravstvu tako i u mirovinskom. Porezna, gdje ste?
Jos malo pa ce filipinci pocet konobarit
Ma nije moguće. Pa kako to ? Ovo je potpuno drugačija priča od onih u kojima nas bombardirate kako robovlasn..., ovaj poslodavci u turizmu ne mogu nikoga pronaći, a gotovo da daju sobu sa upotrebom saune i bazena. S ovakvim plaćama FIlipinci neće zaraditi niti za povratnu kartu.
Jadna je država konobara i spremačicammislim na priučene a ne školovane.
Ali ce biti posla za inspekcije rada...uveldeno je na tisuce sezonskih radnika iz bivsih yu drzava koji ce raditi od 10-12 sati dnevno bez slobodnih dana. Svi ugostitielji rade tako, provjereno.
Divim se a istovremeno se i cudim ljudima koji jos imaju zivaca raditi sezonu u HR!
stvara se klasa sezonskih radnika. rade preko ljeta na Jadranu a kad Austrija otvori trziste rada, preko zime ce biti na glecerima... ako covjek sam sebi ne pomogne nema tu pomaka na bolje
Zato poslodavci kukaju kako ima posla a neče nitko radit.
Hm, pa taksisti i neki konobari ovdje u Zagrebu rade 12-satne smjene, pa nema sezone, a niti inspekcije... No svejedno, odu ljudi u Irsku, pa da prežive rade tamo 2 posla i/ili nabijaju prekovremene. I dobro su plaćeni, no otprilike duplo manje od Iraca za isti posao... Slažem se da treba težiti boljem, no onda se ulaže u sebe i obrazovanje, a ne da se radi isti ili gori posao vani. Ili se proba raditi za sebe... Ako je netko bio u npr. Norveškoj, tamo konobara skoro da nema, većina mjesta su samoposluživanje, rade studenti, a čistači su imigranti. Nitko ne želi raditi taj posao jer nije dobro plaćen, a Norvežani niti baš puno izlaze, niti su bogati s napojnicama... Isto tako, ako si konobar, vani (a i kod nas), zaradiš dobre novce na napojnicama, a ne očekuješ visoku plaću. Veći problem ima pomoćno osoblje u kuhinji, pospremaći i sl. Oni žive od onog što im se plati, s time da im je uglavnom osiguran i smještaj... Inače, recepcioner ima otprilike duplo veću plaću u Austriji nego ovdje, dok sobarica ima od 30 do 70% veću plaću. Ako se ide za sezonu, bez obzira na puno veće troškove života vani, u apsolutnom iznosu ljudima ostane više novaca kada se vrate... Nije da je vani posao lakši ili se manje radi prekovremeno, ali radi visokog standarda, bar ostane više novca u džepu na kraju. I to je to, jednostavno. Nama preostaje da uvozimo Filipince (i Filipinke)...
kuhar bez 3000 eura nema ga.
Zakonom zabraniti turizam u HR. Narod će imati veće plaće a svi ćemo jeftinije ljetovati u GR i TR.
Sve će se to ispeglat.Ili će pošteno platit radnika ili će zatvorit.U Zagrebu je došlo do toga da radnik,pogotovo majstor svog zanata može birati gdje će radit.Na poslodavcu je da si izračuna što želi,malo manje profita ili ključ u bravu.
Njemačka i Irska nisu tako daleko
gdje nestade 85,10 kuna satnica...EA
Naši poslodavci kao i političari, lažu čim otvore usta, jer znaju da drugačije ne ide. Jad i bijeda.
a šta bi oni? milijune?
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
Inspekcija "domacima" ne smije doci, a i kad dodje svi se znaju.