Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOPUNA ZAKONA

Većina branitelja za SDP-ov prijedlog o objavi Registra

VL
Autor
Nikola Sever Šeni
02.12.2008.
u 21:22

Klub zastupnika SDP-a uskoro će u saborsku proceduru uputiti Prijedlog zakona o dopuni Zakona o pravima hrvatskih branitelja, kojim bi se dopustila, odnosno propisala objava Jedinstvenog registra hrvatskih branitelja.

Mijenja jedan članak
Prijedlog je izradio, u suradnji sa stranačkim pravnim stručnjacima, zastupnik Ante Kotromanović. Riječ je, naime, samo o dopuni jednog članka, članka 108., u koji bi se dodao stavak u kojemu bi, među ostalim, pisalo: “Javno će se objaviti sljedeći podaci o svakom hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata: ime i prezime, datum rođenja, čin (redovni ili počasni) i naziv postrojbe (postrojbi) kojoj (kojima) je pripadao”.

Dossier: Tko je za, a tko protiv

Kotromanović se u obrazloženju zakonskog prijedloga poziva na mišljenja Agencije za zaštitu osobnih podataka iz 2007. i 2008. godine koje je zatražila resorna ministrica Jadranka Kosor, a u kojem stoji da je nepropisivanje javnog objavljivanja podataka sadržanih u Registru glavni razlog nepostojanja obveze javnog objavljivanja.

– Ovim ćemo to ispraviti. A uvjeren sam da će i ministrica Kosor prihvatiti naš prijedlog jer je upravo ona rekla da bi rado objavila Registar, ali da zato nema zakonske osnove – komentirao je Kotromanović, uz opasku kako je javni interes za objavu Registra golem.

Potreban konsenzus
Kotromanović smatra da bi se objavom otklonile sve sumnje u branitelje jer bi svatko tko to želi mogao u Registru pronaći sve podatke koji ga zanimaju.

Udruge proistekle iz Domovinskog rata podijeljene su na toj temi. Dok jedni, poput Đure Dečaka iz Koordinacije udruga, tvrde da se nema što skrivati i da Registar treba objaviti, Zvonko Milas iz Zajednice branitelja dragovoljaca kaže da bi ideju o objavi podržao samo kada bi u Saboru o toj temi bio postignut konsenzus. U suprotnome se boji da bi mogla biti riječ o politizaciji koju treba izbjeći pod svaku cijenu.

Predsjednik Hvidre Josip Đakić o prijedlog ne želi niti raspravljati jer je Sabor o toj temi sve rekao kada je na dnevnom redu bio prijedlog HNS-a.


Treščec: bili bi obilježeni

Zvonko Milas iz Udruge branitelja dragovoljaca kaže da ne bi imao ništa protiv toga da se Registar objavi kako bi se uklonile sumnje o politizaciji branitelja. Smatra da se u Registru nema što skrivati, ali da ima još grupa građana koje bi onda trebalo objaviti. Tihomir Treščec iz Zajednice branitelja liječenih od PTSP-a boji se da bi branitelji objavom bili obilježeni “u društvu koje zazire od branitelja”.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije