Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Većina Austrijanaca pozitivno gleda na ulazak njihovih susjeda u EU

Samo 25 posto ispitanika bilo je za ulazak Makedonije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u EU, jedna petina za pristupanje Albanije i Kosova, a 15 posto za prijem Turske.
25. travnja 2014. u 14:45 2 komentara 1107 prikaza
europska unija, zastava
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Većina Austrijanaca, njih 53 posto, smatra da je pristupanje zemalja iz austrijskog susjedstva EU prije deset godina „dobra odluka“, 24 posto misli suprotno, a 20 posto nije se željelo izjasniti kada je riječ o ulasku Slovenije, Mađarske, Češke i Slovačke u europsku obitelj, rezultat je ispitivanja javnog mnijenja objavljenog u petak, a koje je Društvo za socijalna istraživanja obavilo za potrebe Austrijskog društva za europsku politiku(ÖGfE).

Anketa je također pokazala da Austrijanci mlađi od 25 godina (68 posto), posebno pozitivno gledaju na ulazak austrijskih susjeda u EU, za razliku od starijih od 66 godina kod kojih tek 42 posto smatra širenje 2004. godine „dobrom“ stvari.

- Pristupanje naših srednjoeuropskih susjeda EU ubraja se u Austriji među najvažnije događaje posljednjeg desetljeća. Ne samo domaće gospodarstvo je od toga profitiralo nego i ukidanje graničnih kontrola, uvođenje eura u Sloveniji i Slovačkoj kao i brojne prekogranične inicijative dnevno doprinose tomu da regije, a time i ljudi dalje zajedno srastaju- rekao je Paul Schmidt, glavni tajnik ÖGfE-a dodavši:

„ Ali što se tiče budućeg proširenja, Austrijanke i Austrijanci su trenutno skeptični“.

Ispitivanje Austrijskog društva za europsku politiku provedeno u rujnu prošle godine je pokazalo da je većina Austrijanaca protiv daljnjeg proširenja EU.

Samo 25 posto ispitanika bilo je za ulazak Makedonije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u EU, jedna petina za pristupanje Albanije i Kosova, a 15 posto za prijem Turske.

- Kod stanovništva je na prvom mjestu konsolidacija EU. Ali Austrija bi trebala već iz vlastitog interesa, dalje aktivno poduprijeti približavanje zemalja Zapadnog Balkana EU i njihov cilj - punopravno članstvo- zaključio je Schmidt. 

>> 'Hrvatska je u EU ušla u teško vrijeme'

Pripazite se, s toplim vremenom stižu i ljetne prehlade!
  • 1A:

    Austrijanci pametno zbore, potpuno se slazem s njima. Dapace, prema istocnim susjedima, koji nas mrze oduvijek iz dann duse, dignuo bi novi kineski zid. Sto se Turske tice, cak je i kameno doba bilo naprednije od njihovog primitivnog fundamentalistickog premijera, ... prikaži još! stoga ovakvoj zatucanosti u 21 stoljecu nije mjesto u naprednom svijetu.

  • xaron:

    Ako se održi referendum o ulasku istočnih susjeda, oni Nikad neće ući u EU ma šta Oni pričali .