Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UTJELOVLJENA LAŽ

EKSKLUZIVNO Pogledajte film o odnosu komunističkog režima prema Alojziju Stepincu

Foto: Mendacium Incarnatum
1/7
08.07.2021.
u 09:00

Stepinac, poznat po riječima „komunizam se od laži rodio, od laži živi i od laži će umrijeti“, u više je navrata komunizam nazivao mendacium incarnatum (utjelovljena laž)

Večernji list ekskluzivno prikazuje kratkometražni dokumentarni film Mendacium incarnatum (Utjelovljena laž) o odnosu jugoslavenskog komunističkog režima prema blaženom kardinalu Alojziju Stepincu.

Stepinac, poznat po riječima „komunizam se od laži rodio, od laži živi i od laži će umrijeti“, u više je navrata komunizam nazivao mendacium incarnatum (utjelovljena laž). 

Ta njegova misao poslužila je kao naslov filma koji tematizira represiju jugoslavenskog komunističkog aparata kroz montirani sudski proces i skandaloznu presudu, odsluživanje kazne u lepoglavskom zatvoru te kasniju internaciju u Krašiću.

U filmu govore povjesničari dr. sc. Mario Jareb s Hrvatskog instituta za povijest i izv. prof. dr. sc. Tomislav Anić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, vlč. Ivan Vučak, župnik u Krašiću, te Josip Stepinac, nadbiskupov pranećak koji kao svjedok tog vremena evocira vlastita sjećanja na kardinala i njegovo mučeništvo.

Film čiji scenarij potpisuje Davor Trbušić, a režiju Ivan Crnjak, nastao je u sklopu projekta Europskih konzervativaca i reformista u Europskom parlamentu naziva „Forgotten Leaders Who Built Our Europe“.

Ovaj zanimljivi dokumentarni film premijerno se prikazao 26. lipnja u kinu Kaptol Boutique Cinema.

Komentara 116

Avatar KRALJ-TOMISLAV
KRALJ-TOMISLAV
07:55 08.07.2021.

Kako to da ovaj film me puštaju na HTV?!?! Pa čija je to TV? Današnja HTV je vrlo slična TV Zagreb iz Socijalističke Republike Hrvatse. U Hrvatskoj danas vlada umrežena oligarhija iz SFRJ (duboka država).

DU
Deleted user
09:28 08.07.2021.

Nije Stepinac morao ništa reći. Zna se da je komunizam ideologija laži i kleptomanije.

LL
lijepa_li si
17:40 06.07.2021.

blaženi alojzije stepinac prokazao laž i zločinačku narav zločinačke tvorevine, otrovaše ga dušmani, za istinu, za hrvatsku život dade... svetac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije