Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tajne prešućivane povijesti

Večernji list ekskluzivno predstavlja novi dokumentarni film Jakova Sedlara

Jakov Sedlar
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
21.10.2014.
u 14:18

Tada je skupina boraca za hrvatsku nezavisnost izvršila atentat na kralja Aleksandra...

Neposredan povod realizaciji dugometražnog dokumentarnog filma Jakova Sedlara jest 80. obljetnica atentata na kralja Aleksandra u Marseilleu, 9. listopada 1934.

Tada je skupina boraca za hrvatsku nezavisnost izvršila atentat na kralja Aleksandra. Bio je to događaj koji je u svakom smislu bitno odredio sudbinu svih, a posebno hrvatskog naroda. Ta povijesna činjenica dovoljan je razlog da se ispriča do danas neispričana i javnosti gotovo nepoznata priča o ustašama i ustaško-domobranskom pokretu. Kako bi se razjasnili motivi i krajnji ciljevi jednog inkriminiranog pokreta kao što je bio ovaj, potrebno je sagledati mnogo činjenica, odnosno iznijeti u javnost i sve ono što je do sada bilo prešućivano.

Iz tog razloga nastao je ovaj iznimni dokumentarni uradak našeg renomiranog redatelja Jakova Sedlara, koji rasvjetljuje sve tabue ovog dijela naše novije povijesti. DVD Ustaše: nepoznati dio hrvatske povijesti 80 godina od atentata u Marseilleu u prodaji je na svim kioscima diljem Hrvatske, a možete ga potražiti i na našem web-shopu www.mondo.hr po cijeni od 39,90 kuna.

>>Zbog velikog interesa Večernjakov politički dokumentarac ponovno u prodaji!

Komentara 12

ŠO
Šokac1
16:41 21.10.2014.

Novinar je napravio klasičnu komunističku pogrešku - ustaško-domobranski pokret (tj. sve što je postojalo u vrijeme NDH je ustaško). Hrvatsko domobranstvo je, kao vojničke postrojbe, utemeljeno još Hrvatsko-ugarskom nagodbom u 19. stoljeću, a popunjavale su se Hrvatima i imale su hrvatske časnike i zapovjednike. U NDH hrvatsko domobranstvo je bila redovna vojska popunjavana novačenjem (kao u Njemačkoj Wermacht), dok je ustaška vojnica bila stranačka vojska (poput SS trupa), popunjavana članovima Ustaškog pokreta. Dajte već jedamput normalnu, povijesno objektivnu sliku tog ratdoblja hrvatske povijesti.

ĆA
ćaćaća
15:06 21.10.2014.

bravo jakove !!!

GL
glory
15:31 21.10.2014.

Bravo! Još su to kapi u moru, ali vrijedne kapi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije