Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

"Večernjakove čašice" za trud i znanje kraljeva vinske kapljice

casice
Robert Anić/Pixsell
27.01.2010.
u 17:53

– Ocjenjuje se anonimno. Žiri se sastane i kuša vina, a da se ne zna čija su ni odakle su. Ocijenimo ih prema međunarodnim standardima – objasnio je član žirija Vitomir Andrić te dodao kako na promociji hrvatskih vina treba raditi zajedničkim snagama vinara iz cijele Hrvatske.

Vrsno i lijepo vino, prema tvrdnji najvećih poznavatelja božanske kapljice, počinje u vinogradima, a nagrade su rezultat marljiva rada i ljubavi prema ovom jedinstvenom poslu. Tako su se najbolji domaći i strani vinar okupili jučer u zagrebačkome hotelu Antunović kako bi preuzeli svoje nagrade “Večernjakove vinske čašice” koje se tradicionalno dodjeljuju. Stručni žiri vinara, enologa, vinskih trgovaca i sommeliera imao je težak posao da izabere najbolje među njima.

– Ocjenjuje se anonimno. Žiri se sastane i kuša vina, a da se ne zna čija su ni odakle su. Ocijenimo ih prema međunarodnim standardima – objasnio je član žirija Vitomir Andrić te dodao kako na promociji hrvatskih vina treba raditi zajedničkim snagama vinara iz cijele Hrvatske.

Enjingiju četiri čašice

Graševina, malvazija, sauvignon i chardonnay samo su neke od sorti nagrađenih s četiri i pet “Večernjakovih vinskih čašica”.

Tako je Ivan Enjingi iz kutjevačkoga vinogorja, za kojeg njegovi kolege kažu da je vrhunski poznavatelj dobre kapljice, dobio četiri čašice za rajnski rizling 2006. i graševinu vrhunsku 2007.

– Svako jelo prati njegovo vino: sivi pinot, vrhunska graševina, rajnski rizling... Sve te sorte vinari mogu učiniti vrhunskim, samo je bitno da se proizvodi što više – rekao je I. Enjingi.

Nema nagrada bez rada

Pet Večernjakovih čašica za crveno vino “boškinac” dobio je Boris Šuljić s otoka Paga.

– Radimo bijela vina, merlot, crna i crvena, a naše vino “gegić” od autohtone je paške sorte prepoznatljive u cijeloj Hrvatskoj – objasnio je Marko Katić, zastupnik podruma Borisa Šuljića.

Pet Večernjakovih čašica dobili su i Georgio Clai, Boris Drenški, tvrtka Kutjevo d. d., Marino Markežić, Pavo Miličić, podrumi Belje, PZ Dingač i Davor Zdjelarević. U konkurenciji je bilo 170 vina iz Hrvatske i svijeta, a vinari su složni u tome kako je potrebno mnogo marljiva rada da se dobiju kvalitetna vina.

Komentara 3

PI
Pita
19:40 27.01.2010.

Anonimno ocjenjivanje? U Hrvatskoj? Nemoguce i apsolutno nevejerojatno! Pogledaj samo komu su pripale nagrade......Kvaliteta? Sitnica!

VI
Vinko37
19:56 27.01.2010.

nazdravimo casu vina u ime HEBRANGOVA RODJENDANA. nazdravlje i cestitke od VINKA !!!

Avatar mlijeko
mlijeko
22:01 27.01.2010.

Svaka čast nagrađenima. Potrebne su godine rada i znanja za rezultat. Ali ima i onih drugačijih. Te drugačije pogledajte na YouTube pod naslovom Vinarija Bartolovic.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije