Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
italija drhti

Večernjakov reporter u Cavezzu: Tlo se još uvijek trese

Potres u Italiji (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/7
29.05.2012.
u 17:58

Poginulo je najmanje 15 osoba, srušene su uglavnom starije zgrade, crkve i one građevine koje su oštećene tijekom prethodnih potresa

CAVEZZO – U regiji Emiliji zemlja se stalno trese. Tijekom dana zabilježena su četiri veća potresa u kojima je poginulo najmanje 15 osoba, dok se traga za najmanje još šestoro ljudi. Bez krova nad glavom ostalo je najmanje 14.000 osoba, kada se računaju zgrade srušene u potresu od 20. svibnja i današnjim potresima. Prvi jači potres snage 5,8 po Richteru pogodio je regiju Emiliju, točnije okolicu Modene, u 9 sati, a zatim su slijedili potresi u 10.24 sati, pa vrlo jak u 13 sati.

Među poginulima opet ima najviše radnika koji su se nakon prvog potresa vratili na posao u tvorničke hale. Najteže su u ovom potresu prošla mjesta Cavezzo, odakle se javljamo, pa zatim Medolla i San Felice sul Panaro, gdje je bio epicentar potresa i prije deset dana. Srušene su uglavnom starije zgrade, crkve i one građevine koje su oštećene tijekom prethodnih potresa. Šef civilne zaštite Franco Gabrielli kaže da vjeruje kako će uspjeti organizirati smještaj tako da ljudi ne provodu noć na cesti. Srećom, temperature nisu niske, pa neće biti hladno provesti noć u šatorima i na otvorenome.

Dolazeći u Cavezzo vidjeli smo mnoge ljude koji su izašli iz svojih domova i sjede pred kućama očekujući nove potrese. Iz instituta za geofiziku i vulkanologiju kažu kako se današnji potres može objasniti jedino pomicanjem druge tektonske ploče u odnosu na onu od prije deset dana, ali da bi se to potvrdilo, treba provesti dodatna istraživanja. Mnoge su tvornice razorene, a ponovno su uništeni i kolutovi parmezana, ovaj put oko 300.000 komada. U današnjem potresu poginuo je župnik crkve don Martino koji je otišao provjeriti u kojem je stanju crkva, no u 9 sati tlo se ponovno zatreslo, a sa zgrade crkve pao je težak kamen koji ga je usmrtio. Tlo se trese na cijelom talijanskom sjeveru, od Genove do Ferrare.

Talijanska vlada proglasila je 4. lipnja danom žalosti za sve stradale u potresu te najavila izdvajanje novih sredstava za saniranje štete. Iz Bruxellesa najavljuju kako će pomoći, a posebno gospodarstvu regije Emilije da se oporavi. Zatvorene su škole, zaustavljen je rad u tvornici Ferrari, premda nije oštećena, kako bi radnici otišli svojim obiteljima. Zbog preopterećenosti telefonske mreže teško je uspostaviti poziv, pa su tako zatvorene tvornice Ferrarija i Maseratija. Razgovarali smo s ljudima koji kažu kako ne mogu boraviti u svojim domovima jer se potres jače može osjetiti u zgradi nego na cesti, premda nije ugodno ni kada se pomiče tlo pod nogama.

– Što da učinimo, kamo da odemo? – Uznemireni su mještani, a zemlja se i dalje trese.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar rangojack
rangojack
20:15 29.05.2012.

Uz velike ekonomske probleme ,potres im je najmanje potreban. Ali tako to ide,sranja uvijek dolaze zajedno.

ZG
ZGexil
20:22 29.05.2012.

zalim ljude i nicim ovo nisu zavrijedili ali ovo mi djeluje na Bozje upozorenje talijanskim biskupima, koji podkopavaju Papu, koji im smeta, pri pranju novca kroz vatikansku banku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije