Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u žarištu krize

Večernjakov novinar u grčkom Volosu: Ovdje euro već nestaje

'ioanna_nnn_rad_130612'
Foto: ''
1/4
13.06.2012.
u 20:00

U posjetu Volosu, gdje se usluge i roba danas plaćaju TEM-ovima, lokalnoj virtualnoj valuti. Sve je veći spektar robe i usluga koji se u Volosu mogu platiti TEM-ovima

Stanovnica grčkog grada Volosa Ioanna Costopoulou ovih dana priprema svoju godišnju prijavu poreza. Nema eura da plati knjigovotkinju koja će joj izračunati prijavu, pa joj plaća u TEM-u, virtualnoj valuti koja u nekim transakcijama u Volosu već zamjenjuje euro. Grčka bi nakon nedjeljnih izbora mogla biti prisiljena izaći iz eurozone, ali već sada u grčkom Volosu moguće je vidjeti kako izgleda grčka stvarnost bez eura. To je stvarnost u kojoj ljudi razmjenjuju robu i usluge, a zarađeno i potrošeno obračunavaju u zamišljenoj valuti.

I svakim danom sve je manje eura, a sve više virtualne valute. Ioannina knjigovotkinja kasnije će možda otići na frizuru i platit će u TEM-ovima koje je zaradila od Ioanne. Frizerka će zarađenim TEM-ovima kupiti jaja koja uzgaja Kostas Christou, inženjer koji radi u remontnoj tvornici helikoptera za grčku vojsku, ali plaća mu je posljednjih mjeseci skresana napola pa se usput bavi poljoprivredom.

Kostas će zarađenim TEM-ovima platiti popravak zatvarača na hlačama. Tu uslugu obavit će Ioanna Costopoulou s početka priče, koja ima malu šivaću radionicu.

 – Ekonomska je situacija u ovom trenutku takva da mi je puno lakše platiti uslugom koju obavljam nego eurima. Naziv TEM dolazi od Topiki Enallaktiki Moneda, što na grčkom jeziku znači lokalna alternativna novčana jedinica. U Volosu se tim sustavom koristi više od tisuću ljudi. Sličan sustav postoji, pod različitim imenima, u još devet gradova u Grčkoj – objašnjava Ioanna Costopoulou. 

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka

Ključne riječi

Komentara 70

Avatar patkovic
patkovic
20:18 13.06.2012.

države su preskupe i kamate su prevelike

AF
afrika
20:21 13.06.2012.

Da ste pravi novinar sad bi nam objasnili sa kojom valutom će knjigovodstvo kupiti računalo, papir odnosno potrošni materijal, kojom valutom će šivačica kupiti zatvarać, frizerka boju za kosu odnosno kako mislite da zatvaraju krug jer grčka ne proizvodi ništa osim duga. To računalo, zatvarać, boja za kosu itd sve dolazi iz inozemstva pa me zanima prilikom kupovine u inozemstvu jel misle plaćati TEM-ovima? Ukoliko grci želi mogu im ja eure zamijeniti u TEM-ove, jer nudim najpovoljniji tečaj....

UK
Ugo Kajvez
20:18 13.06.2012.

Čemu čuđenje ? . pa to se sve vidjelo da će tako završiti EU (njemački 4 reich) i njihova diktatura nad slabijima ............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije