Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HASSAN HAIDAR DIAB

Večernjakov novinar o kaosu u Afganistanu: Ovih dana ćemo opet vidjeti val izbjeglica, možda i kroz Hrvatsku

Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/Večernji TV
1/3
27.08.2021.
u 17:27

Afganistanski dužnosnici upozoravali su na teroristički napad koji se naposlijetku i dogodio

O trenutnoj situaciji u Afganistanu povodom jučerašnjih napada ispred zračne luke komentirao je Večernjakov novinar i stručnjak za odnose na Bliskom Istoku Hassan Haidar Diab.

Podsjetimo, u srijedu je u Kabulu došlo do dvije eksplozije u blizini zračne luke u kojima je poginulo stotinjak ljudi, a ranjeno njih oko 150. Odgovornost za napad bombaša samoubojice preuzela je Islamska država, a oglasio se i američki predsjednik Joe Biden.

Afganistanski dužnosnici upozoravali su na teroristički napad koji se naposlijetku i dogodio.

- Kružile su špekulacije da to s jedne strane odgovara talibanima s obzirom da Amerikanci svaki dan odugovlače s odlaskom iz Kabula, A s druge strane pak imamo Amerikance koji tvrde da su talibani krivi za krvavi pohod koji je odnio mnogo života, kaže novinar. 

Kako govori, radi se o najtežem udarcu na SAD od 2011. godine, a obje strane izlaze kao gubitnici

- Pitanje koje svi postavljaju je hoće li doći do saveza talibana i SAD-a u borbi protiv terorističke organizacije Islamske države. Malo je vjerovati da će do toga doći. A ako i dođe, koliko će talibani biti iskreni u borbi protiv Islamske države? S obzirom da mi znamo da je najveći krvoločni ubojica Haqqani koji zapovijeda talibanima blizak ISIL-u, govori.

- Pitanje svih pitanja je da li talibani u ovom trenutku žele približiti se SAD-u i tražiti međunarodno priznanje i ući u bratoubilački rat, teško je vjerovati u ovoj situaciji, nadodaje.  

Pred Afganistanom i Afganistancima stiže teško razdoblje, mišljanja je Hassan, a ovakve slike i prizore ćemo gledati svaki dan

- Bez obzira na to ima li Amerikanci namjeru povući se sa zračne luke, još smo dosta daleko do mira. Zemlja koja je nažalost već više od 40 godina u ratu će i dalje s njime nastaviti. Ovih dana ćemo opet vidjeti val izbjeglica, možda kroz Hrvatsku, možda kroz druge zemlje, kaže.

- No svi vidimo da je ovo jedan najvećih poraza SAD-a i zapada jer oni su došli sa namjerom uništenja terorističke organizacije Al-Qaida i talibana, a otišli su i nisu uništili niti jedne ni druge. A došla je još krvavija teroristička organizacija Islamska država. Nažalost, ovih dana, mjeseci, svaki dan ćemo vidjeti i slušati ružne vijesti i krvave slike iz Kabula, zaključuje Hassan. 

Komentara 38

Avatar Mali Berica
Mali Berica
18:09 27.08.2021.

Ne zanima nas Afganistan, to je jako daleko, imamo mi dovoljno svojih problema. A što se tiče izbjeglica neka ne dolaza u Hrvatsku, što smo primili primili smo, nema više ni ulaska ni prolaska.

Avatar NiceGuy
NiceGuy
18:48 27.08.2021.

Neka idu kamo hoće, samo ne tu .

VI
VinkoS
19:21 27.08.2021.

Zicu sta prije dok nas ne pregaze !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije