Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zvjezdana eksplozija

Večeras jedinstvena eksplozija supernove u Zemljinoj blizini

Supernova 1987A
Hubble
08.09.2011.
u 17:40

Tijekom noći, u četvrtak, 9. rujna, očekuje se eksplozija supernove koja će stvoriti plavo-bijelu svjetlost, a ovo je prvi put da će se moći promatrati i dalekozorom.

Znanstvenici su najavili da će večeras početi zvjezdana eksplozija prouzročena urušavanjem zvijezde udaljene 21 milijun svjetlosnih godina od Zemlje, prenosi Reuters. Supernovu SN 2011fe uočili su znanstvenici Nacionalnog laboratorija Lawrence Berkeley i Sveučilišta California 24. kolovoza, a večeras će sjati toliko intenzivno da će se na nekim mjestima, poput Velike Britanije, moći promatrati običnim dalekozorom.

Supernova je velika eksplozija zvijezde pri čemu se oslobađa toliko energije da može zasjeniti ostatak galaksije. Nebo će obasjati plavo-bijela svjetlost zbog urušavanja zvijezda, a znanstvenici vjeruju da će blizina eksplozije omogućiti detaljnije proučavanje ovog fenomena.

Eksplozija supernove SN 2011fe klasificira se kao "tip 1a" događaja, što označava eksploziju Bijelog patuljka koja proizvodi veliko zračenje. Ta je supernova nastala u nama susjednoj galaksiji Vatreno kolo, u zviježđu Velikog medvjeda. Slične supernove manjeg intenziteta bile su 1909., 1905. i 1970. godine, no ovo je prvi put da ovakav izvanredni prizor možemo promatrati sofisticiranim uređajima u našoj blizini, objasnili su znanstvenici.

Supernove pomažu znanstvenicima u mjerenju veličine i starosti svemira. Nakon što Bijeli patuljak eksplodira, stvara se radijacija poput gigantske termonuklearne bombe.

Komentara 21

XL
xlns
18:11 08.09.2011.

malo je sklepan članak, ali je dobar. inače, slika je kriva, prikazuje ostatke supernove 1986A, a ova supernova sn 2011fe otkrivena je 24.8.2011., tako da malo VL kasni - ali drago mi je da se pišu članci o znanosti :)

HP
hamsun pedersen
19:06 08.09.2011.

vjerojatno je da je ta eksplozija već bila i neće večeras početi. ona će se moći večeras vidjeti, a to je već nešto drugo.

OB
-obrisani-
19:27 08.09.2011.

Eureka ! Pronašel sam kak biti brži od svetla !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije