Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj mućkama

HZZO-ovi kontrolori provjeravat će bolovanja i pregledima kod kuće

liječnici
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
22.01.2014.
u 15:30

Financirat će se pripravnički staž za doktora medicine, doktora dentalne medicine, magistre farmacije i magistre medicinske biokemije za 2014. godinu

Donijet je novi Pravilnik o provedbi nadzora i kontrole, kojim se utvrđuju nove ovlasti i obveze HZZO-a u dijelu kontrole privremene nesposobnosti za rad i namjenskog korištenja sredstava za ugovorenu zdravstvenu zaštitu iz obveznog zdravstvenog osiguranja. Kontrola privremene nesposobnosti za rad osiguranika obavlja se pregledom medicinske i druge dokumentacije kod izabranog doktora, te obveznim pregledom osiguranika u ordinaciji izabranog doktora ili prostorima HZZO-a ili u stanu/kući osiguranika, odlučeno je na sjednici Upravnog vijeća HZZO-a.

– Ako se osiguranik, koji je uredno pozvan, ne odazove pozivu na pregled, a svoj nedolazak ne opravda, ili ne omogući pregled u stanu, kontrolori HZZO-a mogu predložiti obustavu naknade za bolovanje. Pravilnikom je obuhvaćen i postupak unutarnjeg nadzora, odnosno provjera kvalitete rada organizacijskih jedinica HZZO-a – kažu u HZZO-u. Odlučeno je i da se osiguranicima koji imaju pravo na bocu s kisikom omogući opskrba i punjenje boca kisikom na teret obveznog zdravstvenog osiguranja. I u primarnim laboratorijima koji za to imaju uvjete, moći će se na teret HZZO-a prekontrolirati TSH tireotropni hormon (za kontrolu rada štitnjače), te PSA – prostata specifični antigen.

– Time će se značajno povećati dostupnost ovih laboratorijskih pretraga i skratiti čekanje na njihovo obavljanje što je do sada bilo moguće samo u bolničkim laboratorijima. Očekujemo da će svi laboratoriji koji imaju za to uvjete, tijekom 2014. godine omogućiti osiguranim osobama obavljanje ovih pretraga – kažu u HZZO-u.

Financirat će se pripravnički staž za doktora medicine, doktora dentalne medicine, magistre farmacije i magistre medicinske biokemije za 2014. godinu. Radi financiranja pripravničkog staža HZZO će provesti javni natječaj, a broj slobodnih pripravničkih mjesta utvrdit će se na osnovi podataka pribavljenih od strane ugovornih zdravstvenih ustanova. HZZO je proveo javno nadmetanje za utvrđivanje cijena lijekova za osnovnu i dopunsku listu lijekova kojim će se smanjiti izdaci za lijekove za procijenjenih 8 posto, odnosno za oko 300 milijuna godišnje, a uštedjet će se isključivo snižavanjem cijena lijekova. Osiguranici će tako i dalje moći dobiti 3299 oblika lijekova na osnovnoj listi te 650 na dopunskoj.

Nakon sjednice Upravnog vijeća ravnatelju HZZO-a Siniši Vargi, dr.med.dent. svečano je predan certifikat po međunarodnoj normi ISO 9001-sustavu upravljanja kvalitetom. Certifikat je uručio Ranko Režek, direktor certifikacijske kuće DNV GL. Gospodin Režek čestitao je ravnatelju i HZZO-u na dobivenom certifikatu, te naglasio važnost uspostave sustava upravljanja kvalitetom po ovoj normi. Certifikatom je potvrđena učinkovita implementacija sustava upravljanja kvalitetom u HZZO-u, sukladno zahtjevima ove međunarodne norme.

Također, postignut je vrlo važan strateški cilj čime je još jednom potvrđena usmjerenost HZZO-a na zadovoljstvo svojih osiguranika. Certifikat ISO 9001 prepoznatljiv je znak kod organizacija koje u svom poslovanju posebnu pozornost posvećuju kvaliteti svojih proizvoda i usluga. Naime, norma sadržava međunarodno primjenjive zahtjeve za kvalitetu proizvoda, usluga i razvoja, te pruža smjernice za poboljšanje učinkovitosti organizacije i njeno upravljanje na sustavan način, što je preduvjet za osiguranje stalnog napretka.

>> Kirurg s Rebra otišao usred operacije jer mu je završila smjena!

Ključne riječi

Komentara 1

KA
kafka
13:09 23.01.2014.

Ako ste na 'bolovanju', točnije ako ste privremeno onesposobljeni za rad, morate više mjeseci čekati na pretrage i dijagnozu kojima će se utvrditi da li vam se stanje poboljšalo ili ne. I cijelo to vrijeme 'morate' bolovati (i dobivate znatnono umanjenu plaču) jer vam u javnoj zdravstvenoj zaštiti, zbog nenormalne duljine čekanja na pretrage, mjesecima ne mogu utvrditi eventualno poboljšanje stanja. Naravno uvijek se može riskirati s zdravljem i vratiti se poslu. Zašto se brže ne liječe i brže ne dijagnosticira stanje osobe na 'bolovanju'? Što o tome kaže Master plan. Usput ponavljam: Što je s Master planom za Vladu, Ministarstva, brojne agencije? Što je s Master planom u vezi efikasnosti cijelog državnog aparata?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije