Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20 godina valute
Povratak na članak

Već smo trebali u Münchenu tiskati krunu, kad su javili: Bit će kuna!

U sustav zaštite naše novčanice uveli smo neponovljiv matematički stohastički algoritam, kaže ekspert i prvi hrvatski profesor računalne grafike

Komentari 35

TO
tolitol
15:20 30.05.2014.

Daleko nas je više usrećila stabilna kuna nego bezvrijedni dinar čija se (bez)vrijednost smanjivala iz dana i dana, a nule s novčanica brisale svakih nekoliko mjeseci. Ono što je problem je da uz monetarnu disciplinu nije išla i porezna disciplina pa su apetiti javnog sektora rasli po daleko višim stopama od rasta BDP-a. Kako je rastao udio države i njezini apetiti tako smo i mi kao društvo sve više gušili pravi rast umjetno ga pumpajući stranim kreditima. Sad je takva politika došla došla svom kraju. To jedino nije jasno vladi i bivšem ministru financija. Treba snižavati poreze, opterećivati gospodarstvo i svesti javni sektor u one okvire u kojima treba biti u ovoj državi.

VL
MI
mirkoP
16:26 30.05.2014.

Sve je to lijepo i za cestitati. Super. Imamo sve najbolje na svijetu, u svemu smo prvi i najbolji. Medjutim!? Koliko se sjecam, prva valuta koju je uvela RH, nakon Dinara, bio je Hrvatski Dinar. Zasto se sada to presucuje?e? Vjerojatno zato jer oni koji su se dobro ogrebli s "projektom" Kune nisu u Hrvatskom dinaru ni sudjelovali. Naime, Hrvatski dinar je odradjen volonterski, bez nekih posebnih honorara. Svedska Centralna banka tiskala je Hrvatski dinar zabadava, kao neku vrstu pomoci mladoj Republici. Racunali su naravno da ce u slijedecem krugu Hrvatska Vlada odabrati Svedsku za daljnje poslove oko tiskanja novca za Hrvatsku. Kao i obicno, nasa Vlada je uprskala. Dali su posao Nijemcima? Hrvatski Dinar je dizajnirao Zlatko Jakus poznati svjetski dizajner, koji je uz sve ostalo napravio i jedinu hrvatsku postansku marku u dubokotisku, Tomislav. No pitanje je bilo, zasto se pokusava zataskati cinjenica da je RH imala svoj Hrvatski Dinar prije nego sto je odluceno da uvede Kunu?

VL
Avatar M O L O T O V
M O L O T O V
17:08 30.05.2014.

Samo neka nama ostane naša Kuna a Euro možemo prihvatiti samo kao paralelnu novčanicu baš kao i Englezi. Ako bi se u Europi dogodila kakva "frka" sa svojom valutom uvijek možemo taktizirati u protivnom...

VL
Avatar kamenjar
kamenjar
17:16 30.05.2014.

naša kuna ............ naši djedovi ---------------živjela naša kuna

VL
MK
MKGRA
22:40 30.05.2014.

Taj skup u narodnoj banci je trebalo zabraniti sto su ovi to slavili kada narod gladuje Tog VuicicA treba pod hitno maknuti taj pojma nema

VL
BA
bandido
20:25 30.05.2014.

kuna je vise onak emocionalno pomagalo da znamo tko smo I okle smo...

VL
DA
Dagobert
14:30 30.05.2014.

Ma tribala se najblje zvati krunica. Za to cisto prezivljavanje iz dana u dan u HR bilo bi najprikladnije jer se tribas svugdi moliti i nista bez tog ne ide.

VL
Avatar Pinokio
Pinokio
14:46 30.05.2014.

Moze li neko objasniti povjest nastanka kune.

VL
Avatar ludi kekec
ludi kekec
15:44 30.05.2014.

"Nju (putovnicu) sam osmislio u jednu večer" - upravo tako i izgleda...

VL
Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
18:11 30.05.2014.

Bolje da ostane nama naša kuna, nadam se da ju nećemo još dugo mijenjati za euro! U svim zemljama koje su uvele euro cijene su porasle!

VL
DU
Deleted user
15:09 30.05.2014.

baš nas je usrećila i ta Kuna...

VL
Avatar velika jabuka
velika jabuka
19:13 30.05.2014.

sve je to u Hrvatskoj 'u zadnji čas'-projekt 'Hrvatska preko koljena'...

VL
Avatar sayla 007
sayla 007
16:35 30.05.2014.

Te zabokrecine od banana drzava sta su napravili nisu ni do koljena Titovoj Kraljici Yugoslaviji. Ni po moralu, ni po postenju, ni po gospdarstvu, ni pameti, ni po nicemu. Da imamo pravnu, moralnu, postenu i civilnu zemlju, mogao bi covjek i reci, pa hajde zrtvovali smo se, isplatilo se, ali u opljcaknoj banani krcatoj korupcije i kriminala, ja osobno nemam se cemu veseliti. Dapace duboko se sramim gdje sam rodjena.

VL
OG
Oger
12:39 31.05.2014.

Uvodjenjem kune pobrali smo u Europi brdo minusa. Nikada, ama bas nikada u povijesti nismo imali kunu osim za vrijeme NDH. Zar smo se bas morali s kunom vratiti u fasisticko doba Hrvatske?

VL
OL
olrajt
16:14 30.05.2014.

...i hvala Bogu da je kuna!!!!

VL
JA
jalnus
17:06 30.05.2014.

ustaski nofci stampaju se u munchenu.. tak treba.

VL
Avatar bok
bok
16:07 30.05.2014.

ne razumijem zasto sredisnja banka ne moze utjecti na razinu kamatne stope kojima banke iznamljivaju novac.... Kamati u Hrvatskos su pre visoki za poticavanje investicija...

VL
NT
Nikola Turajlić-jaružalo
16:30 30.05.2014.

Hvala Dragom Bogu i našem Predsjedniku Osloboditelju što su nas poštedili već otrcanog imena "kruna" i dali nam kunu, kao iskaz povijesnih težnji Hrvata , a za koju se u potocima prolijevala naša krv. Kada se ovom doda da je to naše novouskrslo čedo oslobodilo domicilne Hrvate zamornog i dosadnog rada u njihovoj nezavisnoj, postindustrijskoj i uskoro postagrarnoj domovini, njihovoj radosti nema kraja. Vjerujem da se ogromna većina domicilnih i vjerujućih Hrvata, umjesto Presvijetloj Mariji moli sa Zdravo Kuna... za njen stabilni kurs, zbog devizne klauzule njihovih kredita. Zavidni zlonamjernici, u svojoj zluradosti vide u ovome nekakvo dužničko ropstvo, ali zalud im veselje. Daj Bože da se nisam ovim komentárom ogriješio o pravila komentiranja. Umrijet ću u neznanju, jer mi nije jasno zašto se moja glorifikacija svih naših uzvišenih vrijednosti i svekolikih postignuća u neovisnoj i slobodnoj Lijepoj našoj, interpretira pogrešno od Večernjakovih stražara reda i ćudoredja?

VL
NT
nije_to_samobor
17:45 30.05.2014.

Naša draga kuna dobila je tradicionalno I NARODNO ime po životinji koja funkcionira na principu "ćapi i briši", baš kao što s novcem i jest slučaj. Dakle spretan spoj imena i opisa u samo jednoj kratkoj rječi :)

VL
DU
Deleted user
14:14 30.05.2014.

Kuna nije valuta... Mogli ste i bilo kakve papiriće uzeti, jer cijelo gospodarstvo prima i izdaje kredite SAMO u stranoj valuti. Znaci kuna nema nikakvih mogucnosti postati značajna u monetarnoj sistemu...

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.