Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otmica računala

'Već sam čuo specijalce kako dolaze i vlastitu kuću vidio na ‘bubnju’'

upozorenje
Foto: NN
09.05.2014.
u 10:50

Čitatelj iz Međimurja šokiran optužbama 
za internetsku pedofiliju i piratstvo. GVU Trojan, koji imitira vizualni identitet policije, do sad je prijavilo 62 Hrvata, a neki su i platili traženih 500 kuna za "pomilovanje"

Jednostavno sam se sledio pred kompjutorom. Hladan znoj oblio me u sekundi, kuću sam već vidio “na bubnju”, ruke u lisicama... Sve drugo u tom je trenutku postalo nevažno i sve bih napravio da vrijeme vratim minutu unatrag. Već sam čuo interventnu policiju kako s dva vozila parkira u mome dvorištu, vidio susjede kako izlaze i gledaju - ispričala je Večernjem listu jedna osoba iz Međimurske županije svoje iskustvo s, istpostavilo se, takozvanom “otmicom računala”.

Sve je stalo

Dok je navečer “surfao” internetom najednom je sve stalo. Preko cijelog ekrana iskočila je zastrašujuća poruka: “Vaši podaci su kriptirani. Ne pokušavajte otključati Vaše računalo!” Pretraživač interneta (Firefox) doista je potpuno stao.- Sumanuto sam počeo čitati, izgledalo je tako uvjerljivo... Na vrhu stranice vizualni identitet Ravnateljstva policije, grafički lijepo uređeno s lisicama i specijalcem u akciji, informacija da sam lociran putem IP adrese, uz objašnjenje da sam ili kršio autorska prava, poput skidanja glazbe i filmova, ili čak gledao ili distribuirao dječju pornografiju! - pojasnio nam je čitatelj šok koji je proživio u tim trenucima. Usporedno su navedeni (izmišljeni) članci zakona i predviđene kazne koje se mjere u godinama zatvora i stotinama tisuća kuna.

- Ruku na srce, tko nije nikad skinuo neki film ili mp3 za osobne potrebe? Tko nije “škicnuo” koju djevojku dana... U toj sekundi, kad mozak nije radio, i ta mi se žena činila kao djevojčica, a ja kao okorjeli pedofil. Rekoh sebi: “Tko zna, je li doista bila punoljetna i na koji je način netko ‘markirao’ tu stranicu” - uspaničio se. Nastavio je čitati i u točki 3. otkrio da je “pristup s kompjutora možda pokrenut bez njegova znanja ili pristanka, tj. da je računalo zaraženo malwareom”. Odmah se s time “u potpunosti složio” i u nastavku pročitao da onima koji su zateknuti prvi put novi zakon omogućuje uvjetni oprost ukoliko odmah plate kaznu od 500 kuna putem PaySafeCarda (kupnjom bona i ukucavanjem koda tik uz upozorenje); u roku od 12 sati samo treba uplatiti traženu svotu te će računalo biti otključano - kao da se ništa nije dogodilo.

U tom je trenutku naš čitatelj počeo - razmišljati. Prvo mu je postalo sumnjivo da bi policija naplaćivala na ovaj način, putem PaySafeCarda. Potom je, počeo detaljnije čitati i uočavati gramatičke i logičke greške i cijela mu je stvar počela gubiti na vjerodostojnosti.Ugasio je kompjutor i kad ga je upalio obavijest je još stajala u internetskm pretraživaču, no uspio ga je ugasiti. Otvorio ga je ponovo i upisao ključne riječi ovog incidenta i ubrzo doznao da nije ni prvi, a ni posljednji kojemu je računalo “oteto”.

Traži ih i Europol

Još u listopadu 2012. policija je na svome webu objavila, a ta obavijest još stoji, da “ne provode nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja interneta i kršenja autorskih prava te se radi o tzv. ‘GVU Trojan’ virusu”. Iako tvrde da onemogućuje pristup radnoj površini Windowsa te se rad ne može nastaviti bez instalacije SpyHuntera u Safe modu, čitatelj VL-a kaže da je mogao koristiti radnu površinu te je tako i prije gašenja računala napravio “printscreen” obavijesti. Hrvatskoj su se policiji do trenutka pisanja ovog članka javila 62 građana, od kojih je dio i platio 500 kuna. Broj neprijavljenih slučajeva, jer riječ je ipak o delikatnim otpužbama, vjerojatno je i višestruko veći. Ista se stvar događa diljem Europe te još nije uhvaćen organizator ove velike internetske prijevare.

- Kriminalističko istraživanje je još uvijek u tijeku, a provodi se u suradnji s Europolom, te u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Zagrebu - odgovorilo je VL-u Ravnateljstvo policije. Oblik lažnog upozorenja se, dodaju, s vremenom mijenja, to jest virus mutira, ali radi se o istoj vrsti virusa. Na pitanja smatraju li da je riječ o počinitelju iz Hrvatske, može li se uči u trag primatelju takvih PaySafe uplata te kako će se postaviti prema potpunom vizualnom plagijatu Ravnateljstva, nisu nam odgovorili.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije