Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjene klime

Već osjećamo posljedice – bujice, poplave, ekstremne vrućine...

Mario Šiljeg
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/6
08.11.2017.
u 13:40

Izrađeno je klimatsko modeliranje do kraja 2070. na superračunalu Velebit koje je kupilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike

Završna konferencija projekta „Jačanje kapaciteta Ministarstva zaštite okoliša i energetike za prilagodbu klimatskim promjenama te priprema Nacrta strategije prilagodbe klimatskim promjenama“ održana je jučer u Zagrebu.

Projekt je tijekom godinu i pol dana provela tvrtka Eptisa Adria. Izrađeno je klimatsko modeliranje do kraja 2070. na superračunalu Velebit koje je Ministarstvo kupilo u te svrhe kroz fond Prijelazni instrument EU u iznosu od 521.145 eura.

Analizama je obuhvaćena cijela Hrvatska i izrađena je procjena utjecaja klimatskih promjena na ranjive sektore te su prepoznate prioritetne mjere i aktivnosti koje treba poduzeti radi prilagodbe očekivanim klimatskim promjenama.

– I Hrvatska je izložena negativnim učincima klimatskih promjena. Posljednje pojave poput ekstremnih hladnoća i pucanja cijevi za vodu u Dalmaciji i ledoloma u Gorskom kotaru, ekstremnih ljetnih vrućina, visokih voda, klizišta i bujica kao, primjerice, nedavno u Ninu i Zadru ukazuju na prijetnje kojima smo već sada izloženi – kazao je državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg.

Mario Šiljeg
1/2
Mario Šiljeg
1/17
Mario Šiljeg
1/1

Komentara 2

Avatar niwrad
niwrad
14:06 08.11.2017.

Klimatske promjene se nešto što postoji od početka svijeta i postojat će do njegovog svršetka neovisno koliko homo sapiens skakao, vrištao i plakao oko toga. Borba protiv klimatskih promjena je kao "borba" Sanje Sarnavke za ljudska prava - alibi za parazitiranje na tuđem novcu. Isto tako je sa borcima protiv klimatskih promjena - svima je jasno da je ta borba kao da se mravi bore protiv tornada. No ona dobro zvuči pa razni spasitelji ljudskog roda mogu preko toga mogu dobiti alibi za parazitiranje na novcu naivnog naroda.

BA
bakulušić
15:13 08.11.2017.

Stari ljudi kažu da će, ako takozvani ljevičari ponovo dođu na vlast, vjetrovi biti tako jaki da će djecu iz drugog razreda prebacivati u treći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije