Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Već osjećamo posljedice – bujice, poplave, ekstremne vrućine...

Izrađeno je klimatsko modeliranje do kraja 2070. na superračunalu Velebit koje je kupilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike
08. studenoga 2017. u 13:40 2 komentara 346 prikaza
Mario Šiljeg
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

Završna konferencija projekta „Jačanje kapaciteta Ministarstva zaštite okoliša i energetike za prilagodbu klimatskim promjenama te priprema Nacrta strategije prilagodbe klimatskim promjenama“ održana je jučer u Zagrebu.

Klimatske promjene Strahovi Klimatske su promjene 'globalna, katastrofalna opasnost'

Projekt je tijekom godinu i pol dana provela tvrtka Eptisa Adria. Izrađeno je klimatsko modeliranje do kraja 2070. na superračunalu Velebit koje je Ministarstvo kupilo u te svrhe kroz fond Prijelazni instrument EU u iznosu od 521.145 eura.

Analizama je obuhvaćena cijela Hrvatska i izrađena je procjena utjecaja klimatskih promjena na ranjive sektore te su prepoznate prioritetne mjere i aktivnosti koje treba poduzeti radi prilagodbe očekivanim klimatskim promjenama.

– I Hrvatska je izložena negativnim učincima klimatskih promjena. Posljednje pojave poput ekstremnih hladnoća i pucanja cijevi za vodu u Dalmaciji i ledoloma u Gorskom kotaru, ekstremnih ljetnih vrućina, visokih voda, klizišta i bujica kao, primjerice, nedavno u Ninu i Zadru ukazuju na prijetnje kojima smo već sada izloženi – kazao je državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg.

Mario Šiljeg
1 / 2
SuperNova
Mario Šiljeg
1 / 17
Poznata ninska plaza Zdrijač tesko je ostećena u nedavnoj poplavi...
Mario Šiljeg
1 / 1
Ilustracija
Tomislav Tolušić TOMISLAV TOLUŠIĆ 'Više se ne može očekivati da sve štete podmiri država' Kamion ostao zarobljen u odronu kolnika zmeđu Zadra i Ražanaca Nestvaran prizor Vodena bujica razorila cestu, kamion ostao zarobljen Dubravka Šuica Europska zastupnica Šuica traži sredstva iz Fonda za solidarnost za požare i poplave
Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • Avatar niwrad
    niwrad:

    Klimatske promjene se nešto što postoji od početka svijeta i postojat će do njegovog svršetka neovisno koliko homo sapiens skakao, vrištao i plakao oko toga. Borba protiv klimatskih promjena je kao "borba" Sanje Sarnavke za ljudska prava - alibi za ... prikaži još! parazitiranje na tuđem novcu. Isto tako je sa borcima protiv klimatskih promjena - svima je jasno da je ta borba kao da se mravi bore protiv tornada. No ona dobro zvuči pa razni spasitelji ljudskog roda mogu preko toga mogu dobiti alibi za parazitiranje na novcu naivnog naroda.

  • bakulušić:

    Stari ljudi kažu da će, ako takozvani ljevičari ponovo dođu na vlast, vjetrovi biti tako jaki da će djecu iz drugog razreda prebacivati u treći.