Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nalazi na čekanju

Već godinu i pol traje igra sa životima brojnih žena

Slučaj s Citologijom je bacio ljagu na sisačku bolnicu
13.03.2013.
u 09:36

Ravnatelj Pahić kaže da će se svi zaostaci riješiti za mjesec dana te da više neće biti kašnjenja

O problemu u citološkom laboratoriju sisačke Opće bolnice Večernji list je pisao još u studenom 2011. godine. Naime, već tada su nalazi PAPA-testa kasnili više od tri mjeseca pa su sisački ginekolozi upućivali svoje pacijentice, ukoliko žele nalaze ranije, da plate 150 kuna za pregled uzorka u privatnim laboratorijama čime će nalaze dobiti za par dana. Tada je dr. Dražen Janković, šef laboratorija, rekao da je problem riješen i da će nalaze pacijentice dobivati u roku od mjesec dana.

Nepostojanje povjerenja

No, u ožujku 2012. opet ista priča. Sada se nalazi PAPA testa čekaju već više od šest mjeseci, a postaje očito da su u Citološkom laboratoriju uvelike narušeni međuljudski odnosi zbog kojih pate pacijenti. Službeno iz bolnice opet kazuju da više neće biti problema. No, do danas ništa nije riješeno, jer nalazi i dalje kasne.
U međuvremenu, inženjerke i laboratorijske tehničarke tužili su lani dvije liječnice, dr. Mirnu Sadak i Lidiju Savić za mobing. Dr. Sadak tamo radi dulje od desetljeća, dok je dr. Savić stigla prije nekoliko godina. Osoblje ih optužuje da stvaraju zastoj u radu laboratorija jer ne žele potpisati na tisuće gotovih nalaza koje su već odradile citoskrinerice i tehničarke. Tvrde kako je praksa da liječnice pregledavaju samo sumnjive uzorke, kod kojih tehničari i citoskrineri utvrde nepravilnosti, tj. promjene u stanicama, dok u Sisku liječnice pregledavaju sve uzorke.
No, upravo je tu problem, jer liječnice svjesno ne žele potpisati uredne nalaze koje su odradile tehničarke, budući ne vjeruju u njihovu stručnost. Stoga dr. Sadak i dr. Savić sve uzorke same opet provjeravaju bojeći se da pod uredne nalaze od strane tehničarki ne prođe i neki pozitivni.
To nepostojanje povjerenja između citologa i citoskrinera u laboratoriju dovelo je do toga da se u sisačkom laboratoriju izdaje jako mali broj nalaza, te da se PAPA testovi čekaju i dulje od šest mjeseci. Tako se, čekajući nalaze PAPA testa, poigrava s ljudskim životima, što u Sisku traje dulje od godinu i pol.
Liječnice traže zaštitu od Liječničke komore, jer nemaju povjerenja u rad osoblja, dok osoblje traži pomoć od ravnatelja bolnice dr. Damira Pahića koji, obzirom da treća liječnica citolog odradi mjesečno svoju normu, daje opomene pred otkaz dr. Sadak i dr. Savić, “zbog nerada”.

Smanjenje limita

Tada obje liječnice odlaze na bolovanje, a bolnica biva prisiljena uzorke slati na analizu u druge laboratorije, unatoč tome što onaj sisački ima svu potrebnu opremu. HZZO kažnjava bolnicu smanjenjem limita jer nije ispunjavala svoje obveze da na vrijeme, u razumnom roku, obavi PAPA testove, a trenutačno u Citološkom laboratoriju radi samo jedna liječnica što nikako nije dovoljno obzirom na broj testova koji se godišnje odrade u Sisku.
– Tvrdim da više neće biti nikakvih problema. Sve ćemo zaostatke riješiti za mjesec dana. Bit ćemo prinuđeni slati uzorke na obradu u druge laboratoriju, no pacijenti neće trpjeti zbog toga, rekao nam je jučer ravnatelj sisačke bolnice dr. Damir Pahić.

Komentara 1

MI
misvis
20:12 13.03.2013.

hrvatska ide u evropu ???? kud ide bolnica u sisku ?? u propast . jednostavno sramota sta se tamo desava . prosle godine sam imao cast dozivjeti kako se gospoda u bjelom ponasa prema pacijentima . ides na kontrolu , termin u 9 ujutro , dodes oko 13 sati na red . doktor nervozan , nezainteresiran , bahat . nakon 50 eura pristao pregledati mi tasta . nedas lovu , crkni . to je sisacka bolnica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije