Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otac Slavko:

'Već 17 godina tražim sina, dajte mi da vidim što je ostalo od njega'

kosti (1)
Foto: Borna Filić/Pixsell
1/5
11.07.2012.
u 18:43

Ova vlada ne pravi razlike između “ovih” i “onih” žrtava pa se s istim pijetetom odnosimo prema svima

Za 21 obitelj koja je stigla autobusima iz zapadne Slavonije, Srbije i Republike Srpske put dug gotovo dva desetljeća naposljetku je završen. Upravo toliko do jučer nestalih hrvatskih građana većinom srpske nacionalnosti identificirano je na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku na zagrebačkoj Šalati.

Ekshumirani su iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica u Hrvatskoj, a riječ je o 18 osoba stradalih 1995. u vojno-redarstvenim akcijama Oluja i Bljesak te tri osobe stradale 1991. na području grada Vukovara, izvijestio ih je pukovnik Ivan Grujić, šef Uprave za zatočene i nestale.

– Imamo jake elemente da je riječ upravo o članovima vaših obitelji – kazao je i pozvao jednu po jednu obitelj da pristupi identifikaciji. Među prvima ulazi Slavko Saveljić, koji danas živi u Banjoj Luci. Traži sina, Živka Saveljića, 20-godišnjaka koji je nestao u akciji Bljesak 2. svibnja 1995. godine.

Zasluga analize DNK

– Riječ je o mladoj osobi visokoj oko 180 centimetara s lijepim bijelim zubima, odjevenoj u kombinezon, u čijem džepu je pronađena ručna lampa i nekoliko baterija. Identitet je potvrđen zbog DNK analize krvi koju su svojedobno dali članovi vaše obitelji – rekao je profesor Davor Strinović ocu Slavku koji je potom želio znati od čega je Živko nastradao.

– To vam ne možemo reći s preciznošću. Možda je posrijedi bila eksplozija, možda metak, a možda i šrapnel od granate – odgovara profesor Strinović, pokazujući ocu fotografije s posmrtnim ostacima njegova sina.

Potom otac Slavko pita smije li ga vidjeti. Profesor Strinović i pukovnik Grujić pokušavaju ga od toga odvratiti.

– Nema nikakvog problema ako to želite, ali vjerujte da je bolje da ga zadržite u svom sjećanju onako kako ga otprije pamtite – rekli su obojica uglas. Međutim, otac je bio uporan.

– Već 17 godina tražim sina, dajte mi da vidim što je od njega ostalo – rekao je vidno potreseni otac, boreći se sa suzama, ali odlučan da se suoči s najgorim. Nešto poslije rekao nam je:

– Neopisivo je teško, ali ipak je to olakšanje – kaže nam Slavko Saveljić koji će sina pokopati u Bosanskoj Gradiški, pokraj njegove majke koja je umrla, a da nije dočekala da joj pronađu sina.

Jednaki u smrti

Članove 21 obitelji u svoje i u ime ministarstva te Vlade pozdravio je i ministar branitelja Predrag Matić.

– Ako smo u životu različiti, u smrti smo jednaki. Stoga s jednakom voljom potražujemo hrvatske građane svih nacionalnosti i s jednakim pijetetom odnosimo se prema svima, bez razlike.

Ova vlada ne pravi razlike između “ovih” i “onih” žrtava – rekao je ministar Predrag Matić i poručio da Hrvatska traga za 1736 svojih državljana nestalih u Domovinskom ratu.

Komentara 20

DI
Dijaspora
19:57 11.07.2012.

Ovaj je vjerovatno bio kuhar???

DU
Deleted user
20:36 11.07.2012.

ministar matić je najpametniji i najmudriji kada šuti,,

KR
kristov
11:31 12.07.2012.

V.L.-U - završavam s tobom. Hvala tio što me častiš!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije