Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VBR-ima su gađali Srbi

15. travnja 2008. u 21:18 8 prikaza
Novi svjedok tužiteljstva
Foto: import

Tužiteljstvo nema sreće niti s novim svjedokom, Norvežaninom Torom Munkeleinom, koji je, kao promatrač UN-a, u Knin stigao 14. kolovoza 1995.

Prvobitno su tužitelji za svjedoka predlagali njegova šefa Steinar Hjertnesa, koji je napravio analizu gađanja od 4. do 7. kolovoza, ali kako je on zaključio da “nije bilo propusta u napadu hrvatskog topništva na ciljeve u Kninu”, odustali su od njega. Munkelein je krenuo s tvrdnjom da su hrvatske snage, na početku Oluje rabile neprimjereno oružje, višecjevne bacače raketa.

U protuispitivanju je Gotovinin odvjetnik Greg Kehoe ubrzo, iznošenjem razlika u tehničkim karakteristikama VBR-ova (iza hrvatskog “Ognja nisu ostajala stabilizacijska krilca), dokazao da je ono što je Munkelein dva tjedna nakon Oluje analizirao - ostaci VBR raketa krajinskih Srba. Ispostavilo se (izvješće UN-a) da su 5. kolovoza, Srbi u povlačenju, sa 12 raketa iz VBR-a gađali Knin sa Strmice na Dinari, u koji je ulazio HV.

– Vi zapravo ne znate tko je otvorio vatru iz VBR-a? – upitao je Kehoe, na što je Munkelein odgovorio: – “Ne”. Tužiteljstvo je tvrdilo kako je u Oluji u Kninu teže oštećena 21 zgrada, ukupno 44, a sve su bile u blizini vojnih ciljeva.

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima