Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAAG Norvežanin Munkelien priznao da ne zna tko je raketirao Knin

VBR-ima su gađali Srbi

Novi svjedok tužiteljstva
import
15.04.2008.
u 21:18

Tužiteljstvo nema sreće niti s novim svjedokom, Norvežaninom Torom Munkeleinom, koji je, kao promatrač UN-a, u Knin stigao 14. kolovoza 1995.

Prvobitno su tužitelji za svjedoka predlagali njegova šefa Steinar Hjertnesa, koji je napravio analizu gađanja od 4. do 7. kolovoza, ali kako je on zaključio da “nije bilo propusta u napadu hrvatskog topništva na ciljeve u Kninu”, odustali su od njega. Munkelein je krenuo s tvrdnjom da su hrvatske snage, na početku Oluje rabile neprimjereno oružje, višecjevne bacače raketa.

U protuispitivanju je Gotovinin odvjetnik Greg Kehoe ubrzo, iznošenjem razlika u tehničkim karakteristikama VBR-ova (iza hrvatskog “Ognja nisu ostajala stabilizacijska krilca), dokazao da je ono što je Munkelein dva tjedna nakon Oluje analizirao - ostaci VBR raketa krajinskih Srba. Ispostavilo se (izvješće UN-a) da su 5. kolovoza, Srbi u povlačenju, sa 12 raketa iz VBR-a gađali Knin sa Strmice na Dinari, u koji je ulazio HV.

– Vi zapravo ne znate tko je otvorio vatru iz VBR-a? – upitao je Kehoe, na što je Munkelein odgovorio: – “Ne”. Tužiteljstvo je tvrdilo kako je u Oluji u Kninu teže oštećena 21 zgrada, ukupno 44, a sve su bile u blizini vojnih ciljeva.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije